Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχουν ακόμη τα «φαντάσματα...»;

Της Στέλλας Ταμβάκη
Λίγο πριν την «σέντρα» της Α1 και σαν «τρέιλερ» της επερχόμενης μπασκετικής χρονιάς προβάλλεται ο πολύ-αναμενόμενος  προημιτελικός Κυπέλλου, ανάμεσα στους δύο «αιωνίους» μέσα σε ένα άδειο(!) ΟΑΚΑ.  Ή μήπως κάτι περισσότερο από ένα «τρέιλερ»; 
Ο λόγος για έναν  παραγκωνισμένο-παραμελημένο-δευτερεύοντα, και τύποις και ουσίας, εγχώριο θεσμό, που τηρουμένων των αναλογιών και τον συνθηκών που τον έχουν διαμορϕώσει τον λες εύκολα και «αστείο». Ο λόγος όμως και για τον κάτοχο του εν λόγω τίτλου Παναθηναϊκό, αντιμέτωπο με τον εν δυνάμει  διέκδικητή του, που όμως τυγχάνει να είναι ΚΑΙ ο πριν τεσσάρων ετών -για τελευταία ϕορά- κάτοχος του κυπέλλου αλλά βασικά, κυρίως ΚΑΙ ο αιωνίως… «αιώνιος» αντίπαλος Ολυμπιακός. Άρα η νίκη που λογικά προσϕέρει και τον τίτλο, εκτός από επιθυμητή μοιάζει και επιβεβλημένη, για λόγους όχι τόσο γοήτρου αλλά πολύ περισσότερο ΗΡΕΜΙΑΣ και ΚΑΛΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.
Η προετοιμασία των ομάδων ήταν ελλιπής και επεισοδιακή, άρα όποιος μπει στη λογική να βγάλει σοβαρά συμπεράσματα  ΤΩΡΑ για  την πορεία, πόσω μάλλον για την κατάληξη της πορείας (ευρωπαϊκής ή μη), απλά χάνει χρόνο, ενδεχομένως και κάτι από ϕαιά ουσία.
Τα ϕιλικά παιχνίδια έδειξαν έναν ασύνδετο και ανέτοιμο Παναθηναϊκό πράγμα διόλου παράλογο, δεδομένης της μεταβατικής  -σε όλα τα επίπεδα- κατάστασης που διανύουν οι «πράσινοι» και που θα συνεχίσουν να διανύουν, καθώς εξαιρουμένων των τραυματιών, είναι μία Νέα-Νεανική ομάδα, με Νέο προπονητή και με υπό διαμόρϕωση ϕιλοσοϕία που τυχαίνει να βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση σέντερ και με αδυναμία στη θέση του play maker. Ο Δημήτρης  Διαμαντίδης μετά τον τραυματισμό του Νέλσον «απολαμβάνει» μοναξιά και ως ϕαίνεται αυτή θα διαρκέσει  περισσότερο του αναμενομένου. Ο Μπλουμς καθαρός άσος δεν είναι, ο Μποχωριδης είναι μία επιλογή αλλά το κατά πόσο θα αποδειχθεί και λίρα 100… θα αναζητηθεί εν καιρώ. Μόλις χθες τέθηκε νοκ άουτ ο Χαραλαμπόπουλος, όσο οξύμωρο κι αν είναι να λογίζεται -για έναν Παναθηναϊκό- ως απώλεια ο 17χρονος. Η απουσία του Μαυροκεϕαλίδη είναι δεδομένη. Ο Γκιστ πονάει στον ώμο και όπως και για τον Φώτση… ίδωμεν. Τον Εστεμπάν Μπατίστα γρήγορο δεν το λες. Κορυϕαίο των ϕιλικών όμως  τον λες. Τον πιο άμεσα προσαρμοζόμενο νέοαποκτηθέντα πάλι τον λες, όπως και πολλά υποσχόμενο.  Α, και οι κερκίδες του ΟΑΚΑ θα είναι άδειες.

ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ… ΦΑΒΟΡΙ(;) 
Και κάπως  έτσι, λίγο εύκολα ή λίγο δύσκολα, χρίζεται η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα «ϕαβορί». Δεν θεωρείται μόνο, χρίζεται. Χρίστηκε. Όχι μόνο με βάση την εικόνα που επέδειξε το ερυθρόλευκο σύνολο στα ϕιλικά, αλλά και με βάση τη λογική. Ναι, στο μπάσκετ υπάρχει λογική. Και αν ο Ολυμπιακός, δεν καταρρίψει και αυτή τη λογική, θα πάει να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ. Όχι ότι οι Πειραιώτες δεν θα έχουν απουσίες, θα έχουν και αρκούντως σοβαρές. Όχι ότι είναι στην αγωνιστική και εν μέρει στην ψυχολογική κατάσταση που επιτάσσει το διακύβευμα του αποψινού αγώνα, όντας ο πρώτος επίσημος της σεζό ν και μάλιστα απέναντι στον «αιώνιο» . Όχι ότι σε ένα παιχνίδι υπάρχει πάντα ο νικητής και ο ηττημένος. Όχι… και Ναι σε όλα αυτά. Απλά στον Ολυμπιακό και ειδικά για απόψε υπάρχει ένας άγραϕος νόμος  που απαγορεύει στους «ερυθρόλευκους» να αποχωρήσουν με σκυμμένα κεϕάλια από την έδρα του Παναθηναϊκού. Όταν μάλιστα είναι και άδεια, ακόμα και όταν αυτό μοιάζει ικανό από μόνο του να «αποπροσανατολίσει» τους  ϕιλοξενούμενους. 
Στην περσινή σεζόν οι τραυματισμοί και η διαχείριση τους από πλευράς κάλυψης κυρίως αποδείχθηκαν η «Αχίλλειος πτέρνα» του Ολυμπιακού  που –εν πολλοίς-  του κόστισαν στο ευρωπαϊκό και στο ελληνικό ϕινάλε του. Το γεγονός ότι με τραυματισμούς ξεκίνησε η ϕετινή σεζόν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν προμηνύει και ανάλογη συνέχεια, πολύ δε περισσότερο κατάληξη. 
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε εξαρχής προετοιμασίας τους διεθνείς (καθόλου λίγοι αριθμητικά), με «καλημέρα» το απουσιολόγιο γράϕει Ιωάννης Παπαπέτρου, η απώλεια του οποίου είναι και η πιο σοβαρή και  η πιο χρονοβόρα. Ακολουθεί ο Τρεμέλ Ντάρντεν σβήνοντας το όποιο χαμόγελο είχε παραμείνει στα χείλη του προπονητή του για τη συγκεκριμένη θέση. Ο «μικρός  θα είναι ετοιμοπόλεμος  κατά Χριστούγεννα μεριά και ο Αμερικανός κατά Νοέμβρη. Όταν ο πρώτος επίσημος αγώνας κρίνει έναν τίτλο και σε θέτει αντιμέτωπο του Παναθηναϊκού, απώλειες που υπερασπίζονται την ίδια θέση («3») είναι βαρύτατες. Αν τους διέθετε ο Ολυμπιακός θα είχε ένα σχετικό αβαντάζ έναντι των γηπεδούχων. Τώρα εις το πηλίκον μπαίνει μόνος του ο Ματ Λοτζέσκι, που καλείται να ξεκινήσει από εκεί που τελείωσε… στον περσινό 5ο τελικό του ΟΑΚΑ και ακόμη καλύτερα,με περισσή αυτοπεποίθηση. Στον Αμερικανοβέλγο ο Ολυμπιακός έδειξε εμπιστοσύνη και τον κράτησε, δεδομένου ότι την ϕετινή χρονιά περιμένει να έχει την πιο… ενισχυμένη έκδοσή του. Στο Gloria Cup άλλωστε ήταν ο κορυϕαίος των «ερυθρολεύκων». Το ζήτημα αϕορά όταν ο Λοτζέσκι θα βρίσκεται εκτός παρκέ, να αποδώσει το σχήμα με τους τρεις κοντούς που ϕαίνεται πως θα επιχειρήσει ο Μπαρτζώκας βάζοντας τον Κατσίβελη στην εξίσωση όπως είδαμε και στο τουρνουά του Ρεθύμνου, απ’ την στιγμή μάλιστα που η ακόμα πιο πιεστική ΑΜΥΝΑ σε όλο το γήπεδο είναι ο πρωτεύοντας στόχος της ομάδας. 
Ο Ολυμπιακός κράτησε τον βασικό του κορμό, δεν είχε και δεν ήθελε να έχει ΛΟΓΟ για μεγάλες αλλαγές. Πρωτίστως ΑΣΦΑΛΙΣΕ τους «παλιούς». Δευτερευόντως  ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ τους «νέους» και κατ’ επέκταση έψαξε, επέλεξε και αγόρασε για να καλύψει τις αδυναμίες, τις ελλείψεις του για ό,τι πέρυσι του στοίχισε. Για δεύτερη χρονιά έδωσε «ψήϕο» στους Λοτζέσκι και Πέτγουεϊ και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται, εμϕανώς περισσότερο τον «μικρό» Ιωάννη Παπαπέτρου -πλέον- άμα τη επιστροϕή του(καθώς αντικαταστάτης στο «3» δεν αναζητήθηκε). Πήρε τον Λαϕαγιέτ (αντί του Κόλινς), τον Ντάρντεν (αντί του Περπέρογλου) και η Προ-Διά-Θεση για περισσότερη πίεση στην άμυνα και στην μπάλα είναι ϕαεινότερη του ηλίου.
Ωστόσο, η ειδοποιός διαϕορά του ϕετινού Ολυμπιακού εντοπίζεται στη ρακέτα. Διαθέτει πλέον ένα δεύτερο δυνατό, αθλητικό, γρήγορο 5άρι τον Οθέλο Χάντερ (αντί του Σερμαντίνι), θέση όπου η υπεροπλία του έναντι της ομάδας του Ιβάνοβιτς αναμένεται να γίνει άμεσα εκμεταλλεύσιμη και στο έπακρον. 

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ 
Το ΑΝ οι «ερυθρόλευκοι» είναι όντως πιο ϕορμαρισμένοι, δεμένοι και πληρέστεροι από τον Παναθηναϊκό… ΙΔΟΥ ο αγώνας. Το ΑΝ είναι πιο αποϕασισμένοι και συγκεντρωμένοι να «ξορκίσουν» μνήμες και «ϕαντάσματα»… ΙΔΟΥ και το ΟΑΚΑ.
Το γεγονός ότι καλούνται να παίξουν ένα προημιΤΕΛΙΚΟ τώρα, μικρή σημασία έχει, όπως και η πρόκριση. Μεγάλη ΣΗΜΑΣΙΑ έχει η αντίδραση των παικτών μετά τον οδυνηρό τελικό του Ιουνίου. ΣΗΜΑΣΙΑ έχει η διαχείριση του ματς, προεξάρχοντος του ίδιου του προπονητή. ΣΗΜΑΣΙΑ έχει η διάθεση, η συγκέντρωση, το πάθος και η άρνηση για να ϕύγουν από το παρκέ με τίποτα λιγότερο από το ροζ ϕύλλο. Το άδειο ΟΑΚΑ δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό, είναι όμως «ερωτηματικό» όσον αϕορά την αντίδραση και τη διάρκεια αυτής, τόσο των ϕιλοξενουμένων όσο και των γηπεδούχων. 
Κανείς δεν θα πει κάτι σε περίπτωση ήττας του Παναθηναϊκού που ίσως να σκέϕτεται και περισσότερο την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας απέναντι στην Τούροϕ. Όλοι θα προσϕέρουν άϕθονη κριτική προϊόν γκρίνιας, για πολύ καιρό σε ενδεχόμενη «ερυθρόλευκη» ήττα και αυτό το ξέρουν καλά στον Ολυμπιακό γι’ αυτό και είναι απόλυτα προσηλωμένοι και προσγειωμένοι. Άλλωστε είναι το ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ...(;) Μια ευκαιρία για «απεμπλοκή» μυαλού, έστω και απέναντι σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό στο άδειο ΟΑΚΑ. Μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το ελληνικό πρωτάθλημα και ποιος ξέρει τί άλλο…;
Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Αρχειοθήκη ιστολογίου