Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα

Του Μάνου Παπαμανώλη

Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα (Achilles Tendonitis) ονομάζουμε την άσηπτη φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα λόγω ενδοτενοντικών αλλοιώσεων. Συνήθως πρόκειται για ρήξεις ινών, ενώ αν συνυπάρχει βλάβη του υμένα ή του παρατένοντα τότε έχουμε τενοντοϋμενίτιδα. Όταν τα ενοχλήματα χρονολογούνται από λίγες μέρες έως ένα μήνα θεωρείται Οξεία Τενοντίτις του Αχίλλειου Τένοντα ενώ όταν τα ενοχλήματα χρονολογούνται πάνω από ένα μήνα η πάθηση λέγεται Χρόνια Τενοντίτις του Αχιλλείου Τένοντα. Πρόκειται για πάθηση πού ανήκει στις αθλοπάθειες (overuse syndromes) και μάλιστα εκδηλώνεται σε κάθε ηλικία, ενώ συχνότερη είναι μεταξύ 35-50 ετών. Εκτός της Κλασσικής Τενοντίτιδας του Αχίλλειου στο κύριο σώμα αυτού, υπάρχει και η Καταφυτική Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα, του η οποία συνδυάζεται ενίοτε με ασβεστοποιήσεις επί της Πτέρνας και εκδηλώνεται με τοπική διόγκωση και πόνο στο πέρας του τένοντα επί της Πτέρνας. 

Στην θεραπεία της Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα  είναι σπουδαίος ο ρόλος της φυσικοθεραπείας.

1)ΟΞΥ ΣΤΑΔΙΟ: αποχή από αθλητικές δραστηριότητες,αντιφλεγμωνόδες - αναλγητικά,ήπιες φυσικοθεραπείες(Το πρωτόκολο είναι κρυοθεραπεία GAME READY(φώτο),LASER,TENS,ήπιες μαλάξεις στους μύες(γαστροκνήμιο και υποκνημίδιο)


2)ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ :SHOCKWAVE THERAPY,κατασκεύη ορθώτικου πέλματος κατόπιν πελματογραφήματος ,ασκήσεις,συνδιαστίκη φυσικοθεραπεία(Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία σε αθλητές κυρίως είναι η εξειδικευμένη θεραπεία INDIBA.
Είναι μια μοναδική και πατενταρισμένη τεχνολογία και θεραπεία που βασίζεται στη διοχέτευση θερμικών και μη θερμικών ρευμάτων στους ιστούς, με τη χρήση χωρητικών και ωμικών ηλεκτροδίων σε συνδυασμό με κρυοθεραπεία GAME READY.

3)ΚΑΤΑΦΥΤΙΚΗ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ : SHOCKWAVE THERAPY πρόκειται για εφαρμογή της  δοκιμασμένης μεθόδου της εξωσωματικής λιθοτριψίας στον τομέα της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης (στην φωτογραφία) σε συνδυασμό με διατάσεις και κρυοθεραπεία. 

Η θεραπεία είναι πολύ σημαντική γιατι σε περίπτωση που δεν γίνει σωστά μπορεί να οδηγήση σε ρήξη του τένοντα.
Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Digital Clock + Date

Αρχειοθήκη ιστολογίου