Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο Μανώλης Παπαμανώλης αναλύει το διάστρεμμα ποδοκνημικής

Διάστρεμμα της ποδοκνημικής αρθρώσεως ονομάζεται η τραυματική ρήξη  διαφόρων συνδέσμων της αρθρώσεως, αλλά χωρίς κάταγμα στα οστά. Ενίοτε όμως, ένα διάστρεμμα της ποδοκνημικής συνυπάρχει με κάταγμα οστού, οπότε πρόκειται για μικτή τραυματική βλάβη.

Η λέξη «διάστρεμμα» είναι αρχαία ελληνική, προερχόμενη από το ρήμα «διαστρέφω». 

       Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής αρθρώσεως διακρίνονται κλινικώς σε τρεις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Η στατιστική κατανομή ανάμεσα στις τρεις ομάδες είναι πρακτικά αδύνατη, γιατί συνήθως οι ασθενείς με διάστρεμμα πρώτου βαθμού δεν πάνε στο γιατρό και αυτοθεραπεύονται. Κατ’ εκτίμηση όμως, υπολογίζεται ότι το 75% είναι πρώτου βαθμού, το 20% είναι δευτέρου βαθμού και το 5% είναι τρίτου βαθμού.

        Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συχνά κατάγματα της ποδοκνημικής συνοδεύονται πάντα και από ρήξεις συνδέσμων (διάστρεμμα). Η ταξινόμηση των διαστρεμμάτων έχει ως εξής:

    * 1ου βαθμού διαστρέμματα: Ελαφρά ρήξη, διάταση των συνδέσμων,
    * 2ου βαθμού διαστρέμματα : Μερική ρήξη των συνδέσμων και
    * 3ου βαθμού διαστρέμματα : Πλήρης ρήξη των συνδέσμων.

Κλινική εικόνα

     Η κλινική εικόνα των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής ποικίλει σε βαρύτητα ανάλογα με το στάδιο της βλάβης, αλλά και από το πόσο χρονικό διάστημα πέρασε από τον τραυματισμό. Η πιο απλή περίπτωση διαστρέμματος είναι να «γυρίσει» σε κάποιον το πόδι ελαφρά όταν περπατά και να συνεχίσει το βάδισμα ανενόχλητος, και η βαρύτερη περίπτωση είναι να γίνει ολική ρήξη ομάδας συνδέσμων με μεγάλο αιμάτωμα. Ο ασθενής είναι είτε αθλητής που υφίσταται μια στροφική βλάβη στην ποδοκνημική άρθρωση, είτε εργαζόμενος, είτε ένας απλός βαδίζων.Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο, οίδημα (πρήξιμο), αιμάτωμα, εκχυμώσεις, δυσκαμψία, και χωλότητα (ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει εύκολα).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
       Η θεραπεία ειναι ανάλογα με τον βαθμό του διαστρέμματος και ορίζετε απο τον ορθοπεδικό.
      Σε διαστρέμματα 1 βαθμού(με ξεκούραση, πάγο και την ανάλογη φαρμακευτική αγωγη απο τον γιατρο) σε 2-3 μερες οι ασθενείς επανέρχονται σε ολες τις δραστηριοτητες (στους αθλητές και ειδική ενδυνάμωση) ,ενώ στα 2 και 3 βαθμου πρέπει να γίνει και φυσικοθεραπεια. Σε πολύ βαρειες περιπτωσεις μπαίνει μεχρι και γυψος ή ειδικοί νάρθηκες .Η φυσικοθεραπεία  (κυριως στους αθλητες για ποιο γρηγορη επανενταξη στις αθλητικες τους δραστηριοτητες)με τα εξης μέσα:  υπερηχα,laser,ελαφριες μαλαξεις,διασταυρούμενα ρεύματα,δινόλουτρα,κρυοθεραπεία(GAME READY φώτο) και προς το τέλος και πριν επανελθει ο ασθενής στις δραστηριότητές του γινονται ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, τραμπολίνο και ασκησεις ενδυνάμωσεις.
       Προληπτικά καλο είναι οταν γινει καλά ο ασθενεις να γίνει εξέταση πελματογραφήματος.
       Η πιο συγχρόνη θεπαπεία είναι με εφαρμόγη INDIBA(φωτο) σε συνδύασμο με κρυοθεραπεία (GAME READY) και ασκήσεις ιδιοδεκτικοτήτας σε συνδυασμό  ασκήσεις με BLACKROLL.
Μοιραστείτε το!

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο στον συνάδελφο κύριο Παπαμανώλη, σύντομος, περιεκτικός και σύγχρονος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Digital Clock + Date

Αρχειοθήκη ιστολογίου