Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Η προσωπική άμυνα, το άτομο, η ομάδα. Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα & αρχές

Η άμυνα είναι ένα από τα δύο θεμελιώδη συστατικά της ομαλής τακτικής λειτουργίας σε μια ομάδα καλαθοσφαίρισης.
Οι προπονητές βρίσκονται συνεχώς σε μια διαδικασία να είναι ένα βήμα μπροστά από την επίθεση του αντιπάλου ή το αντίθετο , αυτό καθιστά την αμυντική λειτουργία μιας ομάδας καθοριστική για την διαδρομή της  προς την επιτυχία .
Παράλληλα η ‘αμυντική ταυτότητα’ είναι ένα σοβαρό στοιχείο για κάθε αθλητή που τον ενδιαφέρει να διαθέτει μια εικόνα ολοκληρωμένου παίκτη .
Ιδιαίτερα σε ένα άθλημα πολλαπλών ερεθισμάτων όπως το μπάσκετ, ο κάθε παίκτης οφείλει να αναπροσαρμόζει συνεχώς την οποιαδήποτε ενέργειά του, με βάση τις ενέργειες του αντιπάλου του, και αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό πρέπει να προστεθεί σε ένα ομαδικό τρόπο αντιμετώπισης παράλληλων ενεργειών, μαζί με την θέση της μπάλας, το χρονικό σημείο που διενεργείται η επίθεση, την εφαρμογή των κανονισμών, μπορεί πολύ εύκολα να κατανοήσει πόσο περίπλοκη και δύσκολη είναι η εφαρμογή κάθε αμυντικής τοποθέτησης στο μπάσκετ.
Παρά το ότι σε μια αναπτυξιακή πορεία ενός αθλητή  ,  συχνά περνάει σε δεύτερη μοίρα, η άμυνα αποτελεί ένα όπλο όχι μόνο για τον προπονητή αλλά και για τον αθλητή που ψάχνει την ευκαιρία να κερδίσει σημαντικό ρόλο και χρόνο  μέσα στην ομάδα του και μέσα από αυτό να ξεδιπλώσει και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που ενδέχεται να έχει .
Το να πετυχαίνεις πόντους είναι αντίστοιχα σημαντικό με το να αμύνεσαι για την εξέλιξη ενός αγώνα , και αν  ο καλός επιθετικά παίκτης είναι χαρισματικός και γεννιέται με αυτή την ικανότητα , η άμυνα είναι καθαρά κομμάτι που μπορείς να το  κερδίσεις με εστιασμένη προπόνηση και μια δική σου εσωτερική δύναμη .
Οι καλοί αμυντικοί παίκτες έχουν συγκεκριμένα  ποιοτικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα , είναι αθλητικοί και γρήγοροι , απολαμβάνουν κάθε πρόκληση και είναι έτοιμοι με αυταπάρνηση να ανταποκριθούν στις  απαιτήσεις του εκάστοτε  αγώνα .
Δεν θα διστάσουν να πάνε σε επαφή , θα κυνηγήσουν το καλό box out , καθώς και θα αμυνθούν πάνω σε μεγαλύτερους και δυνατότερους αντιπάλους . 
Διαθέτουν ιδιαίτερα εστιασμένη αντίληψη και ανταποκρίνονται στους προκαθορισμένους στόχους αμυντικής τακτικής , είτε ατομικά είτε ομαδικά .
Η επιθετικότητα  είναι άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα , ο καλός αμυντικός επιτίθεται , δεν περιμένει ποτέ , αναγκάζει τον επιθετικό να αλλάξει κατεύθυνση και συνήθως έχει την ικανότητα να μην επιτρέπει την διείσδυση του καλού driver , θα σπάσει τα σκρήν , θα αρνηθεί την πάσα , και η οξυδέρκεια του θα του επιτρέψει να είναι πάντα μια πάσα μπροστά από την επίθεση , το πάθος του θα διαλύσει τον ρυθμό ενός καλού σουτέρ δίνοντας ρυθμό  στην επίθεση της δικής του ομάδας .
Η αντίληψη και προσαρμοστικότητα, η φυσική κατάσταση και η ταχύτητα, η θέση και οι κινήσεις των ποδιών, είναι βασικά συστατικά για έναν αθλητή που καλείται να αντιμετωπίσει τις επιθετικές δεξιότητες και ταλέντο  των αντιπάλων του  με  man to man άμυνα στο σύγχρονο basketball .

Η προσωπική  άμυνα με την σημερινή της μορφή, είναι μια άμυνα που χρειάζεται αθλητές προετοιμασμένους φυσικά και πνευματικά, ώστε να μπορεί ο προπονητής  να έχεις υψηλές απαιτήσεις απόδοσης μέσα από αυτή την αμυντική εφαρμογή.
Ο σύγχρονος καλαθοσφαιριστής πρέπει να θέλει ψυχολογικά και πνευματικά να ανταποκριθεί σε όλα αυτά , με στόχο να αποτελεί ένα σοβαρό όπλο στην φαρέτρα του κάθε προπονητή . 
Το αμυντικό ομαδικό μπάσκετ διακρίνεται από δύο διαφορετικά είδη άμυνας, την προσωπική άμυνα [man to man] και την ζώνη, δύο είδη που η εξέλιξη του αθλήματος τα οδήγησε σε πολλές «μίξεις».
Η σύγχρονη προπονητική αντίληψη θέλει την man to man άμυνα με πολλά στοιχεία κάλυψης ζώνης και το αντίθετο.
Οι βασικές αρχές της man to man άμυνας που οι προπονητές προσπαθούν να εμφυσήσουν στις ομάδες τους είναι οι εξής , σε γενικές γραμμές :
·         Οπτική επαφή με την μπάλα, το σημείο αναφοράς στον αγώνα είναι η μπάλα, και αυτό που ζητάμε είναι να βλέπουμε πάντα την μπάλα.

·         Σε κάθε μετακίνηση της μπάλας θέλουμε μετακίνηση της άμυνας, είτε η μπάλα είναι σε πτήση [πάσα] είτε σε ντρίπλα.

·         Επικοινωνία, μιλώντας είμαστε σε θέση να έχουμε την καλύτερη συνεργασία για να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις.

·         Μπάλα με πίεση, θέλουμε η μπάλα να πιέζετε διαρκώς, και να οδηγείτε προς τα πλάγια με σκοπό να περιορίσουμε το πεδίο δράσης της επίθεσης.

·         Δημιουργία δυνατής και αδύνατης πλευράς.

·         Άρνηση στην πάσα, προσπαθώντας να απαγορεύσουμε την εύκολη περιστροφή της μπάλας.

·         Περιστροφές, αλληλοκάλυψη, προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ειδική συνθήκη που δημιουργεί η επίθεση , διαβάζοντας κάθε πιθανή περιστροφή της μπάλας από την επίθεση και την τοποθέτησή της .Η πρακτική εφαρμογή αυτών των στοιχείων είναι ευνόητο ότι στηρίζονται στις θεμελιώδεις αρχές της ομαδικής  άμυνας που θεωρώ ότι αξίζει να αναφέρω έστω και ενδεικτικά.
·         Συνεργασία, σε κάθε αμυντική διάταξη πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της επικοινωνίας, μέγιστο εργαλείο επιτυχίας.

·          Οπτικός έλεγχος, ο παίκτης πρέπει όπου και αν είναι τοποθετημένος να βλέπει την μπάλα και τον προσωπικό του αντίπαλο.

·          Η γραμμή της μπάλας, η νοητή γραμμή που εκτείνετε κατά πλάτος του γηπέδου, παράλληλα στην τελική και στο ύψος της θέσης της μπάλας, οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σχεδόν στην γραμμή της μπάλας.

·          Αρχή του εσωτερικού ποδιού, το πόδι που είναι πλησιέστερο στη νοητή γραμμή που ενώνει τα δύο καλάθια πρέπει να είναι μπροστά.

·          Η τελική γραμμή, η κάλυψη της εσωτερικής, βασική υποχρέωση της καλής άμυνας.

·         Αμυντική βοήθεια [δυνατή πλευρά – αδύνατη πλευρά ]

·         Επιστροφή από την επίθεση , βασικές αρχές defensive transition

·          Αμυντική διεκδίκηση της μπάλας  ,

Η προσωπική άμυνα, όπως υφίσταται σήμερα, έχει πολλές διαφορετικές μορφές και παραλλαγές, οι οποίες προκύπτουν από την φιλοσοφία του κάθε προπονητή, από το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει, αλλά και από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που προκύπτουν ανάλογα με τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου που θα αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα.
Η κατασκοπία του αντιπάλου , η εξέλιξη της τεχνικής δυνατότητας των παικτών , αυξάνει συνεχώς τις απαιτήσεις βελτίωσης , θέτει νέους προβληματισμούς στην αμυντική σκέψη των προπονητών και βέβαια στην προσπάθεια ανταπόκρισης  των παικτών . 

Θεωρώ επίτευγμα όταν βλέπω ομάδες στο γήπεδο να παρουσιάζουν με συνέπεια τον αμυντικό σχεδιασμό ή την φιλοσοφία του προπονητή τους στο αμυντικό τομέα ,  διότι αποτελεί την κορυφαία απόδειξη μιας ομαδικής απόλυτης συνεργασίας , όπου δεξιότητες , γνώση , φυσικά χαρίσματα , οξυδέρκεια , πρόβλεψη , προσαρμοστικότητα ,  προπονητική αντίληψη και σκέψη , ξεδιπλώνονται  και εκφράζονται μέσα στο γήπεδο σαν μια ολότητα.

Μελέτης Κων/νος
Προπονητής Καλαθοσφαίρισης
Msc  Sports Psychology 
Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Digital Clock + Date

Αρχειοθήκη ιστολογίου