Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Μ. Παπαμανώλης: "Τι είναι η ισοκίνηση; Μέρος 1ο (video)"

Ο Αντώνης Μάντζαρης
Η ισοκινητική άσκηση είναι διαθέσιμη από το 1970. Η ιδέα της ισοκίνησης δεν έγινε αρχικά αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Τα ισοκινητικά δυναμόμετρα ήταν λίγα, πολύ ακριβά και δεν παρείχαν επαρκή βιολογική επανατροφοδότηση (biofeedback).

Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για ερευνητικούς σκοπούς και οι μόνες ισοκινητικές ασκήσεις ήταν σύγκεντρες. Μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα εφαρμόστηκε η ισοκίνηση σε θεραπευτικά σχήματα, αλλά ο διαθέσιμος εξοπλισμός εξακολουθούσε να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και κατάλληλος μόνο για περιορισμένο αριθμό αρθρώσεων.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά. Η εμφάνιση των μικρο επεξεργαστών και των servo μοτέρ, μετέτρεψαν γρήγορα τα παλιά μηχανήματα σε ευέλικτα εργαλεία που προσέφεραν πλέον στιγμιαία ανάλυση και εξαιρετική επαναληψιμότητα. Σήμερα η ισοκίνηση είναι ένας τομέας στον οποίο βρίσκουν εφαρμογή τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα, βελτιώνοντας συνεχώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δυναμόμετρων και εξασφαλίζοντας την απόλυτη ασφάλεια του ασκούμενου.
Ο Έρικ Μάικλ που θα φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ

Ο ισοκινητικός τύπος άσκησης και αξιολόγησης σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο επιτρέπει μέγιστη μυϊκή συστολή σε όλο το εύρος της κίνησης. Η αντίσταση ποικίλει ανάλογα με την απόδοση του μυ σε κάθε σημείο του εύρους κίνησης.

Όλα τα συστήματα που λειτουργούν ισοκινητικά χρησιμοποιούν την ίδια αρχή. Ο adaptor πάνω στον οποίο σταθεροποιείται το άκρο του ασκούμενου – ασθενή κινείται με μία προκαθορισμένη ταχύτητα, η οποία ορίζεται από το χειριστή. Όση δύναμη και να εφαρμόσει ο ασκούμενος η ταχύτητα θα παραμείνει σχεδόν σταθερή, ενώ θα αλλάξει η αντίσταση.

Του Μάνου Παπαμανώλη

Μέλους Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Kinesiotaping Association. Επικεφαλής ιατρικού επιτρελείου ΚΑΕ Πανελευσινιακός, ΓΣ Περιστερίου, εξειδικευμένου στο INDIBA Activ.

Περισσότερα στο physicaltherapy.gr και στη σελίδα του Facebook.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πτολεμαΐδος 72 και Πραξιτέλους 22Α στο Περιστέρι.
Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Digital Clock + Date

Αρχειοθήκη ιστολογίου