Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Βαγγέλης Ζιάγκος στο Basketworld.gr: «Να το ξαναζήσω με τον Πανιώνιο…»

Την πρώτη φορά που κλήθηκε να ανεβάσει μια μεγάλη ομάδα από τα… αλώνια στα σαλόνια τα κατάφερε, φτάνοντας την ΑΕΚ στην Α1. Τώρα έχοντας το «γνώθι σ’αυτόν», καλείται να κάνει το ίδιο και με τον Πανιώνιο και να επιστρέψει και πάλι την ομάδα της νέας Σμύρνης εκεί που ανήκει. Μάλιστα όπως φαίνεται θα τα καταφέρει καθώς με 2 αγωνιστικές να απομένουν, κρατάει την τύχη στα χέρια του όντας στην 1η θέση του νοτίου ομίλου της Β Εθνικής.

Ο ίδιος μιλώντας αποκλειστικά στο Basketworld.gr, αναφέρθηκε στην φετινή χρονιά του με τον «Ιστορικό» και στον στόχο της ανόδου, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των 3 σωματοφυλάκων της ομάδας (Τσιάκος, Μίχαλος, Κόκκαλης), της διοίκησης και του κόσμου του Πανιωνίου. Ακόμα τόνισε της διαφορές που υπάρχουν για έναν προπονητή από κατηγορία σε κατηγορία, ενώ τέλος χαρακτήρισε την άνοδο με την ΑΕΚ στην Α1 κορυφαία στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του, στιγμή που θέλει να ζήσει και με τους «Κυανέρυθρους» στο μέλλον.

Συνέντευξη στον Αχιλλέα Μαυροδόντη:

Είστε δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν και η άνοδος είναι 100% στα δικά σας χερια. Μετέφερε μου το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα αυτή τι στιγμή, την «ορμή» με την οποία πηγαίνετε στην αναμέτρηση, τι περνάει από το μυαλό σας;
Η ομάδα έχει την τύχη να έχει ηγέτες τους 3 σωματοφύλακες της ομάδας, όπως συνηθίζουμε να τους λέμε, ο Τσιάκος, ο Κόκκαλης και ο Μίχαλος. Αυτά τα 3 παιδιά διαχειρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και με αποτελεσματικότητα τις καταστάσεις οι οποίες συμβαίνουν στον αγώνα και καθοδηγούν τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους, που είναι παιδιά νέα χωρίς πολλές παραστάσεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Η κατάσταση στην οποία είμαστε θέλει μια ιδιαίτερη μεταχείριση την οποία την προσφέρουν αυτού οι 3. Έτσι λοιπόν αυτή την ορμή που ανέφερες, που είναι άλλωστε και κάτι που χαρακτηρίζει τους νέους παίκτες, τη διαχειριζόμαστε μαζί με τους 3 αρχηγούς, προκειμένου να μείνουμε συγκεντρωμένοι, προσανατολισμένοι, να μην χάσουμε την αποφασιστικότητα που μας χαρακτηρίζει την αγωνιστική συμπεριφορά και κυρίως να κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος. Μένουνε δύο παιχνίδια και κρατάμε την τύχη στα χέρια μας.

Μίλησες για τους «3 σωματοφύλακες». Θα σταθώ στον Τσιάκο που ήσασταν μαζί και στην ΑΕΚ. Πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να έχει παίκτες που τον ξέρουν και τους ξέρει;
Υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι ευτύχημα για έναν προπονητή αυτό. Οι προϋποθέσεις είναι αφενός ο παίκτης να έχει αφομοιώσει την φιλοσοφία του στην προηγούμενη συνεργασία του, να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και τέλος να έχει την προσωπικότητα να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του και να μεταδώσει και στους άλλους την φιλοσοφία σου. Αυτό που σου περιγράφω είναι ακριβώς ο Γιώργος (Τσιάκος).

Ακολουθεί το παιχνίδι με τον Κρόνο. Επικίνδυνο παιχνίδι αυτό. Τι θα πρέπει να προσέξει ο Πανιώνιος σε αυτό;
Θα πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε λάθη που κάναμε στο παρελθόν σε παιχνίδια που τα θέλαμε πολύ. Επειδή λοιπόν αυτό το παιχνίδι το θέλουμε πάρα πολύ θα πρέπει να προσέξουμε να μην μας παρασύρει αυτή μας η επιθυμία και χάσουμε την συγκέντρωση μας και την προσήλωση μας στο πλάνο. Αυτό μας συνέβη φέτος στο παιχνίδι με τον Αμύντα, που το θέλαμε τόσο πολύ και τελικά το προσεγγίσαμε λάθος. Από το παιχνίδι αυτό και μετά είχαμε 9 παιχνίδια που τα θέλαμε πολύ. Στα 7 από αυτά ανταπεξήλθαμε σωστά, με πιο χαρακτηριστικό το παιχνίδι με το Ηράκλειο. Θα πρέπει να μην ξεχάσουμε το γεγονός ότι ο Κρόνος θα παλέψει για την παραμονή του στην κατηγορία, που ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει, παρότι με τις εμφανίσεις της έχει δείξει πως θα τα καταφέρει να μείνει στην κατηγορία.

Μίλησες για το παιχνίδι με το Ηράκλειο. Μετά από αυτή την αναμέτρηση ακολούθησαν ανακοινώσεις εκατέρωθεν με σκληρή γλώσσα. Μίλησε μου λίγο για αυτό το «τρίτο ημίχρονο»…
Οι παίκτες έβγαλαν ανακοίνωση για να υπερασπιστούν και να προστατέψουν τον εκτεθειμένο συμπαίκτη τους, το Νίκο τον Μίχαλο, τον οποίο αφορούσε μεγάλο κομμάτι της ανακοίνωσης του Ηρακλείου. Η ανταλλαγή ανακοινώσεων είναι ένα κομμάτι διοικητικό και δεν με αφορά και οφείλω να κρατήσω απόσταση από αυτό. Στο αγωνιστικό κομμάτι που αφορά εμένα νομίζω πως είχαμε ένα πλάνο και έναν σχεδιασμό που πήγε καλά. Τα παιδιά ήθελαν πολύ το παιχνίδι, την ώρα που το Ηράκλειο δεν ήταν σε καλή μέρα και είχε και απουσίες. Έτσι πήραμε το παιχνίδι. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποια αντιδικία μεταξύ μας, με τον κόουτς Ράλλη δεν έχω κανένα πρόβλημα, όπως και οι σχέσεις των παικτών μεταξύ τους είναι πολύ καλές παρά τις μικροεντάσεις μέσα στο παιχνίδι, που από τη στιγμή που μιλάμε για ένα «ντέρμπι» είναι λογικές.

Παίζετε σε ένα γήπεδο με κόσμο, με παλμό και φωνές. Καλεστήκατε να παίξετε ένα παιχνίδι με τον Ηράκλειο, που ήταν και «ντέρμπι» κορυφής, χωρίς κόσμο. Πόσο σας επηρέασε αυτό;
Ήταν μια καινούρια συνθήκη για την ομάδα. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αλλάξει και ήταν κάτι που έπρεπε να μπει στην εξίσωση του αγώνα, γιατί η παρουσία του κόσμου και η τρομερή στήριξη που μας δίνει σε κάθε παιχνίδι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φετινής προσπάθειας. Οι παίκτες θέλουν να παίζουν με τον κόσμο και υπάρχει μια αμοιβαία σχέση μεταξύ κόσμου και παικτών, μια πολύ όμορφη σχέση. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που είχαμε στην ΑΕΚ, όπου στην Β’ Εθνική ο κόσμος είχε γυρίσει την πλάτη στην ομάδα και αυτό το «βήμα» το είχαμε περάσει μόνοι μας. Αυτή η «μοναξιά» στον Πανιώνιο δεν την βιώνουμε. Ο κόσμος από την πρώτη αγωνιστική είναι δίπλα στην ομάδα και την έχει στηρίξει.

Η δική σου σχέση με τον κόσμο του Πανιωνίου;
Νομίζω πως είναι μια σχέση ειλικρινής. Ποτέ δεν πούλησα οπαδιλίκι στον Πανιώνιο. Γνωρίζουν πως προέρχομαι από μια ομάδα με την οποία υπάρχει μια ΟΠΑΔΙΚΗ αντιπαλότητα, όμως εισπράττω τον σεβασμό που δείχνουν σε ένα άνθρωπο που έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο καθήκον. Σέβονται εμένα και εγώ εκείνους. Και δεν σου κρύβω πως το χειροκρότημα τους μετά από κάθε αγώνα είναι για μένα μια ηθική ικανοποίηση. Χειροκροτούν την ομάδα μου και εμένα και εγώ ανταποδίδω αυτό το χειροκρότημα. Από την πρώτη στιγμη έχω αναφέρει ότι θα δώσω το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου για να γυρίσει αυτή η ομάδα εκεί που βρίσκεται, και να καταφέρω κι εγώ με την σειρά μου να κάνω αυτά που οφείλω να κάνω για τους ανθρώπους του Πανιωνίου.

Πήρες μια πολύ μεγάλη ομάδα, όπως είναι η ΑΕΚ και από την Β’ Εθνική την πήγες στην Α1. Πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να κάνεις το ίδιο και με τον Πανιώνιο;
Υπάρχουν δύο κοινοί παρονομαστές στις δύο περιπτώσεις. Αρχικά και οι δύο ομάδες επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο με τον εθελούσιο υποβιβασμό στην Β’ Εθνική, μετά τον αγωνιστικό υποβιβασμό στην Α2. Ο δεύτερος παρονομαστής είναι το γεγονός πως μιλάμε για δύο τεράστιες ομάδες με πολύ κόσμο από πίσω. Από εκεί και πέρα το αν θα γίνουν οι δύο σερί άνοδοι είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Να δούμε αρχικά ποιος θα είναι ο στόχος την επόμενη σεζόν, που φέτος είναι ξεκάθαρο πως είναι η άνοδος στην Α2. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω την κατάσταση και τους στόχους της ομάδας την επόμενη σεζόν.

Ξεκίνησες την σεζόν στη Λευκάδα. Στην συνέχεια όταν τελείωσε η συνεργασία σου εκεί, ήρθε ο Πανιώνιος. Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις όταν σε κάλεσε για δεύτερη φορά μια μεγάλη ομάδα να πορευθείτε μαζί σε μια τόσο δύσκολη αλλά και συνάμα μεγάλη αποστολή;
Για κάθε επαγγελματία προπονητή, η πρόκληση του πρωταθλητισμού, αλλά και το να είσαι επικεφαλής σε μια ομάδα όπως ο Πανιώνιος δεν σου αφήνουν δεύτερη σκέψη. Έτσι λοιπόν δέχθηκα χωρίς πολλές σκέψεις και έχοντας περάσει και μια διαδικασία που με ωρίμασε ως άνθρωπο αλλά και ως προπονητή. Δεν δίστασα λοιπόν τότε. Η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη.

Πως σε προσέγγισαν οι άνθρωποι του Πανιωνίου και σε έπεισαν να γίνεις ο προπονητής τους;
Φέτος με την κατάργηση της ΚΑΕ, το τμήμα έχει περιέλθει στα χέρια του ερασιτέχνη. Ο ερασιτέχνης απαρτίζεται όχι τόσο από ανθρώπους τεχνοκράτες και επιχειρηματίες, που δεν βλέπουν στον Πανιώνιο και την νέα ΚΑΕ που θα έρθει σαν μια επαγγελματική ευκαιρία, αλλά διακατέχονται από ένα ρομαντισμό και έναν οραματισμό. Δεν σου κρύβω πως αυτό είναι ένα στοιχείο που με κέρδισε στην πρώτη μας επαφή με τους ανθρώπους αυτούς. Είναι άνθρωποι ρομαντικοί, αγνοί Πανιώνιοι που στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις. Μακάρι να διατηρηθεί αυτό το στοιχείο και να καταφέρουν οι άνθρωποι αυτοί να πετύχουν τον στόχο τους.

Έχεις προπονήσει σε Β’ Εθνική, Α2 αλλά και Α1. Ποιες είναι οι διαφορές προπονητικά σε κάθε κατηγορία;
Οι διαφορές είναι πολλές και έχουν να κάνουν και με το αγωνιστικό κομμάτι των παικτών, είναι άλλοι δηλαδή οι παίκτες στην Α1 και άλλοι στις άλλες, έχει να κάνει με την μπασκετική ικανότητα αυτή καθ’ αυτή και έχει να κάνει με το κομμάτι των φυσικών ικανοτήτων, δεδομένου ότι στην Α1 πολύ πιο εύκολα μπορείς να βρεις λύσεις στηριζόμενος στην ικανότητα του αθλητή να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του και να σου βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτό δεν υφίσταται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις πιο μικρές κατηγορίες και εκεί πρέπει να «στύψεις» το μυαλό σου και να δημιουργήσεις κατάλληλες καταστάσεις για τους παίκτες σου, ώστε να αναδείξεις τα καλύτερα στοιχεία του καθενός. Κάθε προπονητής οφείλεται να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Από την άλλη δεν υπάρχει καμία διαφορά στις κατηγορίες σε ότι έχει να κάνει με την «δίψα» για διάκριση του αθλητή και στα νέα παιδιά που έχει φέτος η ομάδα, η «δίψα» και η άγνοια κινδύνου που τους χαρακτηρίζει, είναι και για σένα που είσαι ο προπονητής τους, ένα κίνητρο παραπάνω να τα βοηθήσεις και να πάρεις από αυτά πράγματα που δεν έχουν βγάλει ακόμα.

Προτιμάς να δουλεύεις με νεαρούς παίκτες ή με πιο έμπειρους;
Νομίζω πως το ιδανικό για έναν προπονητή είναι να υπάρχει ένα συνονθύλευμα. Να υπάρχει δηλαδή το στοιχείο της δίψας για διάκριση και του νεανικού ενθουσιασμού από τη μία και από την άλλη η εμπειρία και ο παίκτης που έχει παραστάσεις και μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις μέσα στο παρκέ. Εγώ φέτος έχω το ευτύχημα να το βιώνω αυτό στον Πανιώνιο, καθώς έχουμε και τα νέα παιδιά που τα διακατέχει ο ενθουσιασμός και το πάθος, αλλά από την άλλη έχουμε και παιδιά που έχουν «φάει» τα γήπεδα με το κουτάλι και μπορούν να έχουν τις κατάλληλες αντιδράσεις στο γήπεδο.

Ποια θεωρείς την κορυφαία στιγμή στην καριέρα σου;
Ε νομίζω πως ήταν η κατάκτηση της ανόδου στην Α1 με την ΑΕΚ, που ισοδυναμούσε με το τέλος των «πέτρινων» χρόνων της ομάδας. Όταν εσύ έχεις αναλάβει αυτό το καθήκον, ένα καθήκον που πολλές φορές σε κρατούσε ξύπνιο τα βράδια, και τελικά το καταφέρνεις, δεν μπορεί να μην είναι το καλύτερο σημείο της καριέρας σου μέχρι στιγμής και θα ήθελα να ζήσω παρόμοιες στιγμές και με τον Πανιώνιο.

Είσαι έτοιμος να ξαναζήσεις κάτι τέτοιο;
Όταν μπαίνεις στον χορό, δεν διερωτάσαι, χορεύεις! Δεν ρωτάς αν είσαι έτοιμος, νιώθεις έτοιμος για κάτι τέτοιο!Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Digital Clock + Date

Αρχειοθήκη ιστολογίου