Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος αναλύει στο Basketworld.gr το πρώτο τελικό


Ο Παναθηναϊκός πήρε την νίκη μέσα στο ΣΕΦ με 83-81 επί του Ολυμπιακού, κάνοντας έτσι το «μπρέικ» και παίρνοντας το προβάδισμα με 1-0 στη σειρά των τελικών. Με αυτό τον τρόπο οι «πράσινοι» ουσιαστικά ανέκτησαν και το πλεονέκτημα, καθώς πλέον η σειρά πηγαίνει στο ΟΑΚΑ.

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος αναλύει για λογαριασμό του Basketworld.gr την αναμέτρηση και τονίζει τα κομμάτια στα οποία άλλαξε ο Παναθηναϊκός με την έλευση του Αργύρη Πεδουλάκη. Ακόμα απαριθμεί τα σημαντικότερα σημεία του αγώνα, ενώ παράλληλα διαπιστώνει το τι έλειπε από τον Ολυμπιακό στα κρίσιμα παιχνίδια της Ευρωλίγκας.

Η Ανάλυση του κόουτς Ζιάγκου:

«Παρακολουθήσαμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, εφάμιλλο της αξίας των δύο ομάδων, τόσο ως προς το αγωνιστικό μέγεθος των αθλητών τους όσο και ως προς την ικανότητα και εμπειρία των δύο πάγκων.

Μία πρώτη γενική προσέγγιση του αγώνα δε μπορεί να μη σταθεί στην ανανεωμένη επιθετική λογική του Παναθηναϊκού, με τα εξής χαρακτηριστικά:
 1. Έμφαση στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων,
 2. Γρήγορη αλλά και υπομονετική κυκλοφορία της μπάλας,
 3. Αναβάθμιση του pick-n-roll ως αφετηρίας για τη δημιουργία καλών προϋποθέσεων για την εκτέλεση άλλοτε από τους άμεσα εμπλεκόμενους σε αυτό και άλλοτε από τους παίχτες που βρίσκονται μακριά από αυτό, που σχεδόν πάντα υπηρετούσαν ευλαβικά το παιχνίδι των αποστάσεων,
 4. Υποβάθμιση του inside game από πρωτεύουσα και μονοδιάστατη επιλογή σε δευτερεύουσα επιθετική επιλογή του set παιχνιδιού του και, τέλος,
 5. Ταχύτατη ανάπτυξη transition
 6. Αυτοπεποίθηση στο μακρινό σουτ.


Αντίστοιχα, το σταθερής φιλοσοφίας παιχνίδι του Ολυμπιακού, προσανατολίστηκε στον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα μέσα από την επιθετική άμυνα και το γρήγορο παιχνίδι με επιδίωξη τον πρωτεύοντα αιφνιδιασμό.

Ειδικότερα, ο Ολυμπιακός μάλλον «πλήρωσε» το κακό πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο αφενός φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την επιθετικότητα της άμυνας του Παναθηναϊκού, τη συγκέντρωση στον αμυντικό του σχεδιασμό και την αποφασιστικότητά του. Βασικός παράγοντας παιχνιδιού στην καθοριστική για την εξέλιξη του παιχνιδιού πρώτη περιόδο ήταν η αδυναμία του Ολυμπιακού στο αμυντικό ρημπάουντ, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις καταβολές που είναι καταγεγραμμένες στο γενετικό υλικό του: άμυνα-ρημπάουντ-transition.

Στα αξιοσημείωτα του παιχνιδιού τα εξής:
 1. Kατά την είσοδο του Ραντούλιτσα στο παιχνίδι το σκορ ήταν 19-31 και όταν τραβήχτηκε ξανά στον πάγκο το σκορ είχε διαμορφωθεί στο 30-33.
 2. Η ολική επαναφορά Παππά, που εκφράστηκε επιθετικά κατά κανόνα με σωφροσύνη.
 3. Η συνύπαρξη Παπανικολάου-Παπαπέτρου στις θέσεις 3 και 4 έδωσε ενέργεια και αυτοπεποίθηση στο πίσω μισό του γηπέδου για τον Ολυμπιακό.
 4. Οι λιγοστοί πόντοι του Παναθηναϊκού από low post παιχνίδι, σε αντίθεση με ότι είχαμε συνηθίσει έως τώρα
 5. Η εμφάνιση Λοτζέσκι που επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι η αστάθεια του Ολυμπιακού στο top 16 της φετινής Ευρωλίγκας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στους τραυματισμούς βασικών παιχτών, μεταξύ αυτών και ο Λοτζέσκι».
Αχιλλέας Μαυροδόντης


Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Digital Clock + Date

Αρχειοθήκη ιστολογίου