Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Εσύ το ήξερες αυτό για την...«ομάδα του στρατού»;

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΕΡΠΕ

Σε ρυθμούς ΤΣΣΚΑ Μόσχας κινείται η Ευρωπαϊκή μπασκετική κοινότητα - και όχι μόνο - τις τελευταίες μέρες όπως είναι εύλογο άλλωστε, έπειτα από την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου της Euroleague.
Βέβαια, η «ομάδα του στρατού» έχει αφήσει για λίγο στην...άκρη τα πανηγύρια και έχει επικεντρωθεί στις εντός συνόρων υποχρεώσεις της, όπου προς το παρόν τα πάει περίφημα. Για μισό λεπτό όμως.... «Ομάδα του στρατού»; Ποια είναι η σχέση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον στρατό; Το Basketworld.gr «ξετυλίγει» το... κουβάρι της ιστορίας και σας αποκαλύπτει τα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο Ρωσικός σύλλογος λοιπόν, απαριθμεί την ημερομηνία ιδρύσεως του στο μακρινό 1911. Το τμήμα μπάσκετ εμφανίστηκε το 1924, τρία χρόνια δηλαδή, μετά την ίδρυση της Σοβιετικής  Ένωσης. Λίγο καιρό αργότερα, το 1926, ιδρύθηκε το «ΣΚΑ». Η συντομογραφία «ΣΚΑ» υποδηλώνει τους αθλητικούς συλλόγους του στρατού, οι οποίοι αποτελούν  μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές κοινωνίες στην ΕΣΣΔ.
Αυτό το σύστημα ιδρύθηκε από συλλόγους αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετατράπηκε ώστε, να δίνει την δυνατότητα για δημιουργία αθλητικών σωματείων σε όλες τις τάξεις του στρατού. Ειδικότερα, κάθε περιοχή και στόλος έχει το δικό του σύλλογο, με τον μεγαλύτερο να εδρεύει στη Μόσχα, έχοντας την ονομασία ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
 Προσθετικά αναφέρουμε πως το «ΤΣ» προδίδει το κεντρικό ή κύριο. Συγκεκριμένα, τα αρχικά ΤΣΣΚΑ, ονομασία που απέκτησε το 1960, σημαίνουν  «Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος του Στρατού».

Επομένως, με λίγα λόγια, ο σύλλογος των Μοσχοβιτών είναι ευρέως γνωστός στη δύση ως «Κόκκινος Στρατός» ή «ομάδα του Κόκκινου Στρατού» ή απλώς, «ομάδα του στρατού», επειδή κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, αποτελούσε μέρος της αθλητικής κοινωνίας του στρατού, η οποία με τη σειρά της συνδεόταν με το σοβιετικό στρατό.


Βλέπουμε λοιπόν, πως ο αθλητισμός πολλές φορές πηγάζει μέσα από τις διαμορφωμένες δομές της κοινωνίας, φέρει το αντίκτυπο τους και εξελίσσεται ακολουθώντας τα δικά του πρότυπα.
Μοιραστείτε το!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μόλις εγκριθεί το σχόλιο σας θα δημοσιευτεί...
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια προσβλητικά,
-Δεν θα εγκριθούν σχόλια απο τους γνωστούς - άγνωστους που προσπαθούν να "μειώσουν" την εικόνα της σελίδας μας...

Digital Clock + Date

Αρχειοθήκη ιστολογίου