ΑΛΦΑ ’93: Ο Χρήστος Τσάσσης αποκαλύπτεται

Ο προπονητής του συλλόγου Χρήστος Τσάσσης μίλησε για το εγχείρημα που ονομάζεται ΑΛΦΑ’93. Για το πώς πείστηκε να δοκιμάσει για πρώτη φορά να καθίσει στην άκρη του πάγκου και να μην αγωνίζεται αν και όπως δηλώνει παρακάτω δεν έχει σκοπό να κρεμάσει την φανέλα του εν ενεργεία αθλητή (όντας αθλητής του Πήγασου) εξήρε την προσπάθεια όλων των παιδιών που έχει και δηλώνει ότι σκοπός στον ΑΛΦΑ’93 είναι να δημιουργήσουν κάτι δικός του μέσα από την αγάπη τους για το μπάσκετ και όχι να πάρουν την θέση κάποιας άλλης ομάδας της πόλης .

Αναλυτικά:

Χρήστος Τσάσσης:

“Καταρχάς θέλω να σε ευχαριστήσω Μιχάλη που μου δίνεις την δυνατότητα να μιλήσω για μια πολύ ωραία προσπάθεια που γίνεται από κάποια παιδιά και οφείλεται αποκλειστικά στην αγάπη τους για το μπάσκετ. Για να μην ξεχνιόμαστε βέβαια είμαι ακόμα εν ενεργεία παίκτης και επιθυμώ να αγωνιστώ όσο με κρατούν τα πόδια μου και η φετινή μου «καριέρα» (γέλια) ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά.

Μπορώ να πω ότι στις πρώτες κουβέντες σχετικά με την ενασχόλησή μου σε αυτό το πόστο, υπήρχε αρκετή πλάκα κυρίως από μέρους μου, αφού δεν στο κρύβω ότι ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μου είχε περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι θα μπορούσα να ακολουθήσω την προπονητική. Ακόμα και στην ομάδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας που δημιούργησα τα τελευταία 2 χρόνια, ο ρόλος μου είναι καθαρά μέσα στις 4 γραμμές του παρκέ και όχι έξω από αυτές.

Το καλοκαίρι λοιπόν και συγκεκριμένα λίγο μετά από το τουρνουά 3on3 που έγινε στο Αγρίνιο, ορισμένα παιδιά με πρωτοστάτη τον Νίκο Σβίγγο εξέφρασαν την επιθυμία δημιουργίας μιας ομάδας μπάσκετ, βασισμένη εντελώς σε ερασιτεχνικά και φιλικά πλαίσια, ώστε να αγωνιστούν πολλά παιδιά που δεν είχαν ομάδα ή δεν είχαν αγωνιστεί ποτέ τους σε ομάδα και εκείνη την στιγμή πάνω στην κουβέντα μου ζήτησαν να τους βοηθήσω με την εμπειρία μου.

Έτσι κάτι που ξεκίνησε σαν πλάκα, μέρα με την μέρα έπαιρνε σάρκα και οστά, αφού ο ζήλος που επέδειξαν όλοι τους ήταν υπερβολικός. Εδώ θέλω να αναφέρω εκτός από τον Νίκο την συμμετοχή στην ομάδα του Νεκτάριου Διδασκάλου, του Βασίλη Πλαστήρα , του Γρηγόρη Βασιλόπουλου αλλά κυρίως του Ντίνου Καραπιπέρη ο οποίος προς τιμή του και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος έδωσε στα παιδιά τα δικαιώματα του συλλόγου Α.Λ.Φ.Α 93 ( Ανοικτή Λέσχη Φίλων Άθλησης) που αυτός δημιούργησε το 1993 αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ανενεργός.

Τα παιδιά έτρεξαν όλα τα διαδικαστικά θέματα της ομάδας βρίσκοντας χορηγούς (τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω) για τις εμφανίσεις και τα λειτουργικά έξοδα της ομάδας, και γενικά η οργάνωση που υπάρχει χωρίς υπερβολή αγγίζει αυτή επαγγελματικής ομάδας. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι κανένας στην ομάδα δεν ανταμείβεται για αυτό που κάνει.

Η ομάδα θα αγωνιστεί στον Α’ όμιλο της Β’ ΕΣΚΑΒΔΕ με αντιπάλους την Ομόνοια Ναυπάκτου που για μένα είναι τι αδιαφιλονίκητο φαβορί, τον Απόλλων Μεσολογγίου και τον Ίναχο. Όσο αφορά το ρόστερ αυτή την στιγμή η ομάδα έχει 27 παίκτες και για μένα ήταν έκπληξη και ευχάριστος πονοκέφαλος να έχω σε κάθε προπόνηση 20 αθλητές τουλάχιστον. Το σημαντικότερο είναι ότι όλοι τους είναι πάνω από όλα καλά παιδιά και έχουν αντιληφθεί την δική μου φιλοσοφία και αντίληψη σε αυτό που κάνουμε φέτος.

Βέβαια για την δημιουργία μιας άκρως ανταγωνιστικής ομάδας χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους και σίγουρα ένα ρόστερ 14-15 παικτών, αλλά πως γίνεται να διώξεις άτομα από την προπόνηση την στιγμή που αυτοί θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να έρθουν σε αυτή. Οι στόχοι της ομάδας είναι και πιστεύω ότι πρέπει να είναι μακροπρόθεσμοι, αφού σκοπός της Διοίκησης είναι καθιερωθούμε πρώτα σαν ομάδα και χρόνο με τον χρόνο να βάζουμε υψηλότερους και πάντα εφικτούς στόχους.

Εγώ προσωπικά για φέτος δεν μιλάω καθόλου για άνοδο στην Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ, αφού δεν πιστεύω ότι αυτοσκοπός πρέπει να είναι η γρήγορη επιτυχία. Δουλεύουμε για να γίνουμε πρώτα ομάδα και να παίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερο μπάσκετ. Δεν θέλουμε να πάρουμε κανενός την θέση από τις ιστορικές ομάδες της πόλης μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι εντελώς δικό μας που έχει σχέση μόνο με την αγάπη για αυτό που κάνουμε”.

Μιχάλης Σταμουλάκης