Επίθεση Ευρωλίγκα σε FIBA

Ο… πόλεμος ανάμεσα σε Ευρωλίγκα και FIBA καλά κρατεί, με την πρώτη να περνά στην αντεπίθεση και να εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση προς την παγκόσμια ομοσπονδία, την οποία κατηγορεί για έλλειψη σεβασμού προς τις ομάδες.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η Ευρωλίγκα επισημαίνει πως η FIBA είναι αυτή που απειλεί τις ομάδες που δεν επιλέγουν το Basketball Champiosn League με κυρώσεις, αγνοώντας πως ο αθλητισμός είναι μια ελευθερία και όχι υποχρέωση των ομάδων.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος και για επιθετική συμπεριφορά της παγκόσμιας ομοσπονδίας προς την Ευρωλίγκα, η οποία ξεκινά από τα τέλη του 2012. Επιπλέον, η διοργάνωση της Βαρκελώνης κατηγορεί την FIBA πως με τις πρακτικές της προκαλεί την διάσπαση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς, επιβάλει κυρώσεις σε όσους δεν συμφωνούν μαζί της.

Παράλληλα, η Ευρωλίγκα ανέφερε πως κάλεσε πολλάκις την παγκόσμια ομοσπονδία σε διάλογο, ώστε να υπάρξει συνεργασία των δύο πλευρών με την FIBA να απαντά αρνητικά, κάτι που -πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση- έχει προκαλέσει την λύπη της Ευρωλίγκα για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ώστε να λύσει τα ζητήματα που προκύπτουν, υπενθυμίζοντας πως οι σύλλογοι είναι αυτοί που αποτελούν θεμέλιο των διοργανώσεων, καθώς πρέπει να υπάρχει η ελευθερία επιλογής των διοργανώσεων που θεωρούν εκείνοι καλύτεροι για το μέλλον τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στα τέλη του 2012 η FIBA ενέκρινε νέο καλαντάρι για τους αγώνες των εθνικών ομάδων -σπάζοντας έτσι τη μονομερή συμφωνία που είχε υπογράψει με την Euroleague το 2004- από τότε έχουμε παρατηρήσει μια αυξανόμενη επιθετικότητα εκ μέρους της FIBA κατά της διοργάνωσης που δημιουργήθηκε από κλαμπ της Ευρώπης, όπου τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναπτυχθεί και προοδεύσει όσο πότέ καμία άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως έχετε δει.

Αυτή η συμπεριφορά έχει ενταθεί από την FIBA, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι ομάδες απέρριψαν την πρόταση της FIBA για έλεγχο τν διοργανώσεων

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει την FIBA να αλλάξει από το να προτείνει μία διοργάνωση με εγγυημένα 10ετή συμβόλαια σε κάποιες ομάδες, τώρα ισχυρίζονται πως τα ετήσια αποτελέσματα θα πρέπει να αποτελούν κριτήρια συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκτός από την έλλειψη συνοχής και αξιοπιστίας, έχουμε δει την FIBA να ασκεί επανειλημμένα πίεση και να απειλεί τους συλλόγους να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να συνεχίζουν να αποφασίζουν ελεύθερα το μέλλον τους, προκαλώντας διάσπαση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αντί να επιλέξει τον διάλογο με τις ομάδες, το συμβούλιο της FIBA ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν κυρώσεις για τις ομοσπονδίες που θα επιτρέψουν στις ομάδες του να πάνε ενάντια της θέλησης της FΙΒΑ.

Η FIBA λέει πως προτεραιότητά της είναι να υπερασπίζεται τις αθλητικές αρχές, αλλά την ίδια ώρα αγνοεί πως ο αθλητισμός είναι ελεύθερο και εθελοντικό δικαίωμα και όχι καθήκον. Αντίθετα, η FIBA απειλεί εκείνους που ασκούν το δικαίωμα αυτής της ελευθερίας με τιμωρίες.

Η FIBA έχει δείξει έλλειψη σεβασμού σε ευρωπαϊκές ομάδες επιβάλλοντάς τους όρους και κανόνες που δεν συνάδουν με άλλες λίγκες και άτομα που είναι μέλη του οργανισμού. Αυτό δεν δείχνει μόνο μία μεροληπτική συμπεριφορά, αλλά παράλληλα μία καταχρηστική και ασεβής συμπεριφορά προς τις αξίες της διαφάνειας, της συνοχής και της ενότητας που ισχυρίζεται ότι προστατεύει.

Για το λόγο αυτό, οι ομάδες της Euroleague έχουν επικεντρωθεί να συνεχίσουν τη δουλειά τους ειρηνικά πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, πεπεισμένες από τις αλλαγές που έγιναν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φιλάθλους, προκειμένου να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή μπασκετική διοργάνωση.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 η Euroleague κάλεσε όλες τις αρχές των εγχώριων πρωταθλημάτων να εισέλθουν στο πρότζεκτ και από τότε συνεργάζεται στενά ύστερα από τη θετική τους ανταπόκριση, σεβόμενοι παράλληλα εκείνους που επέλεξαν κάτι διαφορετικό, αφήνοντας ακόμη ανοικτές τις προσκλήσεις τους. Η Euroleague ουδέποτε ερωτήθηκε πως η FIBA θα διοργάνωνε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως έχει συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια και καλωσορίζει τη FIBA να συνεχίσει σ’ αυτό.

Την ίδια ώρα, η Euroleague έχει προκαλέσει επανειλημμένα τη FIBA σε διάλογο για μία διμερής συνεργασία όπου ο καθένας θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Η FIBA δεν δέχθηκε την πρόσκληση.

Τώρα, η Euroleague και οι ομάδες μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη και την απογοήτευσή τους για το γεγονός πως η FIBA θέλει να λύσει μέσω κυρώσεων την κατάσταση, που δεν μπορούσε να λύσει μέσω διαλόγου. Η Euroleague και οι ομάδες της θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους μαζί παραβλέποντας τις απειλές της FIBA και με την ελπίδα πως οι εθνικές ομοσπονδίες θα θυμούνται πως οι ομάδες είναι η βάση του αθλητικού τους συστήματος και πως αναγνωρίζουν την ελευθερία τους να διαλέξουν τη διοργάνωση που θεωρούν καλύτερη για τους φιλάθλους και το καλό του μπάσκετ.

H προσοχή και το καθήκον της Euroleague είναι να καταφέρει στις διοργανώσεις της και να φέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους φιλάθλους και δεν την ενδιαφέρει να συνεχίσει σε έναν ανοικτό και συνεχιζόμενο διάλογο σε μια ανώμαλη κατάσταση. Από εδώ και πέρα θα την εκφράζουν μόνο οι απόψεις αυτής της ανακοίνωσης και θα αφιερώσει όλες τις προσπάθειές της στις επικείμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την Euroleague και το Eurocup».