Καββαδάς εδώ… Καββαδάς εκεί…

Του Θωμά Κυρίτση

Σίγουρα αυτό το καλοκαίρι μεταγραφικά, αλλά και ουσιαστικά ανήκει στον Βασίλη Καββαδά, καθώς ο γεννημένος το 1991 πάουερ φόργουορντ/σέντερ έχει γίνει το “μήλον της έριδος” για τους δυο αιώνιους!!!

Τι πραγματικά είναι μπασκετικά όμως αυτό το παιδί;

Μέσα στην λειψανδρία ταλέντων και ψηλών που παρατηρούνται, κυρίως στο ελληνικό μπάσκετ, το… σύστημα ψάχνει να βρει το επόμενο μεγάλο όνομα για να δημιουργήσει τον μύθο και την συνέχεια στο χώρο…

Ποιο σύστημα όμως, το αθλητικό, ή το star system που διψάει να δημιουργεί αστέρες, ή μήπως το σύστημα των μεσαζόντων και γνωστών μανατζαρέων που δίνουν τη δική τους μάχη πάνω από μια καριέρα;

Ο Πανιώνιος ανέκαθεν έβγαζε παίκτες, καθώς ως γνωστόν στην Πλατεία και στο κλειστό της Αρτάκης γίνεται σωστή δουλειά με τους “κυανέρυθρους” να αποτελούν ανεξάντλητη πηγή παραγωγής παικτών που έχουν κοσμήσει το ελληνικό μπάσκετ.

Για τον ίδιο τον Καββαδά έχω πολύ καλή άποψη, ψηλό παιδί, δουλεμένο με πολύ δυνατό κορμί και μπασκετική αντίληψη της θέσης που παίζει. Βεβαίως έχει και πολλές ατέλειες και λογικό είναι καθώς ακόμα δεν έχει φτάσει στο πικ της δουλειάς που μπορεί να γίνει πάνω του.

Η ερώτηση που έχω να κάνω είναι το κατά πόσο αυτός ο “ντόρος” που γίνεται γύρω από το όνομα του θα του κάνει καλό;

Για να γνωρίζει ο κόσμος ένα παιδί που το 2011 είχε 14 πόντους σε 7 συμμετοχές στην Α1 και πέρυσι  ανέβηκε θεαματικά στους 160 πόντους σε 29 παιχνίδια και 85 ριμπάουντ, η πολύ δουλειά είναι η μόνη λέξη που του αρμόζει, καθώς προσωπικά δεν θυμάμαι και καμία μεγάλη διάκριση σε Εθνική ομάδα (είναι μέλος της Β΄ Εθνικής ομάδας Ανδρών).
Άρα για να τελειώνουμε όποιος καταφέρει να πάρει το εν λόγω παίκτη θα έχει πάρει ένα “διαμάντι” το οποίο όμως είναι ακατέργαστο και αν δεν το σφυρηλατήσει δεν θα δει ποτέ του τον παίκτη που ονειρεύεται η Ελλάδα. Ο Μπαρτζώκας η ο Πεδουλάκης καλούνται να “ντυθούν” Ομπράντοβιτς ή Ίβκοβιτς και να δημιουργήσουν παίκτες σαν τον Διαμαντίδη ή τον Παπανικολάου, αντίστοιχα (για να μην αναφέρω την μακρά λίστα).Μην ξεχνάμε και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ή ο Θοδωρής Παπαλουκάς δεν είχαν να παρουσιάσουν τίποτα σε επίπεδο μικρών Εθνικών ομάδων.

Ουσιαστικά το κείμενο αυτό αναφέρεται στο τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από τον Καββαδά του 2012-2013, σε όποια ομάδα και να μετακινηθεί, και τι θα πρέπει να περιμένει από τον Καββαδά των επόμενων ετών αν δουλευτεί σωστά και μεθοδικά.

Προσωπικά περιμένω τον σέντερ της επόμενης γενιάς για το ελληνικό μπάσκετ, και θεωρώ ότι και ο ίδιος πρέπει να κλείσει τα αυτιά του και να δουλέψει… γιατί μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογήσει μελλοντικά τον θόρυβο που κάνουν όλοι οι γύρω του για το όνομά του!

Και το μυστικό βρίσκεται στην λέξη “δικαιολογήσει” γιατί θεωρώ ότι δεν έχει και δεν πρέπει να δικαιολογήσει τίποτα σε κανέναν παρά στον ίδιο του τον εαυτό.