Καλά Χριστούγεννα, αλλά για το μπασκετάκι…

1:15 μ.μ. | Σχόλια : 1 | Κατηγορία : .Θωμάς Κυρίτσης |

Του Θωμά Κυρίτση

Γιορτινές μέρες, όλοι εύχονται Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο και δυνατό το νέο έτος, αλλά για το μπασκετάκι προβλέπεται μια χρονιά με πολλά ζόρια…. Δεν θέλουμε να σας μελαγχολήσουμε αλλά θα πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια και να κοιτάμε πίσω από την κουρτίνα, τον καθρέφτη, τη… λάμψη. Την στιγμή που ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να ενισχύεται και ο Ολυμπιακός δείχνει πυραυλοκίνητος, το ελληνικό μπάσκετ στενάζει και ειδικότερα στις μικρότερες κατηγορίες…από όπου ξεκινά η παραγωγική διαδικασία. Ξεκινώντας από την Α2 θα πρέπει να πιάσουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων-εργαζομένων. Υπάρχουν οι “τυχεροί” παίκτες και προπονητές που βρίσκονται σε ομάδες που πληρώνουν και υπάρχουν και οι άλλοι που δεν έχουν πάρει… ευρώ!!!

Τί σημαίνει όμως η λέξη πληρώνω…

Αν το πάρει κανείς σε απλά ελληνικά και εντελώς πεζά, σημαίνει ότι ο εργοδότης πληρώνει τον εργαζόμενό του. Ναι, αλλά γιατί ο εργοδότης να ασχολείται με το ελληνικό μπάσκετ εν έτη 2012; Κανένας πρόεδρος ή χρηματοδότης ομάδας δεν κερδίζει οικονομικά από το μπάσκετ και ο καθένας επενδύει για τον δικό του, προσωπικό λόγο. Υπάρχουν ομάδες που μετά βίας κόβουν 20 εισιτήρια και άλλες που τα γήπεδα τους φαντάζουν γεμάτα, όμως και πάλι δεν έχουν οικονομικό αποτέλεσμα. Η συνέπεια όλων αυτών και χωρίς την τακτική επιχορήγηση που είναι η αλήθεια ότι αύξησε στα ύψη κάποιους μισθούς, το μπάσκετακι να αργοπεθαίνει και φαντάζει πλέον αδιαπραγμάτευτο οι κατηγορίες, ξεκινώντας από την Α2, να χρησιμεύουν μόνο για παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή σε τι ωφελούν οι ξένοι παίκτες σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα;

Το φωτεινό παράδειγμα και τον δρόμο προς αυτή την προοπτική τη δείχνει ο Φιλαθλητικός που με την παραγωγική του διαδικασία αποτελεί το πιο υγιές κομμάτι του Ελληνικού μπάσκετ αυτή την εποχή.