ΜΠΑΛΑΦΑΣ: “Βιοποριστικό θέμα”

Ο Βαγγέλης Μπαλάφας επέλεξε την δουλειά του από το να αγωνιστεί στην Α1 και είναι ο πρώτος παίκτης που πράττει κάτι ανάλογο στο… επαγγελματικό μπάσκετ. Ο 30χρονος άσος με την απόφαση του δείχνει ότι κάτι πάει στραβά στο ελληνικό μπάσκετ.

Η συνέντευξη του Βαγγέλη Μπαλάφα στην εφημερίδα ΠΡΑΣΙΝΗ:

– Η απόφαση σου να σταματήσεις το μπάσκετ στον προθάλαμο της Α1 προκαλεί έκπληξη…
«Το θέμα ήταν καθαρά βιοποριστικό. Έχω μια δουλειά από την οποία βγάζω καλά χρήματα και δεν μπορώ να την αφήσω για να ζήσω το όνειρο της συμμετοχής στην Α1. Διότι, πολύ απλά το μπάσκετ δεν θα μου αποφέρει τα χρήματα που πρέπει για να μπορώ να επιβιώσω και επιπλέον είναι κάτι που έχει σύντομη ημερομηνία λήξης».

«Μου είπαν να μείνω, αλλά δεν ήθελα να πηγαίνω όποτε μπορούσα στην προπόνηση»

– Δεν θα ήθελες όμως να είσαι μέλος της ομάδας στην Α1 έστω και για λίγο;
«Φυσικά και θα ήθελα. Άλλωστε, οι άνθρωποι της ομάδας μου είπαν ότι μπορούμε να βρούμε μια φόρμουλα και να πηγαίνω στις προπονήσεις, όσο μπορώ, ανάλογα και με το ωράριο της κύριας δουλειάς μου. Απλώς δεν θα με ικανοποιούσε να πηγαίνω όποτε θέλω στην προπόνηση. Δεν θεωρώ ότι σε επίπεδο Α1 έχεις την πολυτέλεια να χάνεις τρεις-τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα».

– Φαίνεται το πήρες γρήγορα απόφαση, δεν σε βασάνισε η σκέψη…
«Το μεγάλο μου πρόβλημα ήταν ότι δεν ήμουν 23 χρονών για να περιμένω να κάνω μια σημαντική καριέρα στην Α1. Να πεις ότι ζεις το όνειρο σου και θα βγάλεις και κάποια χρήματα για να ζήσεις σαν άνθρωπος στην συνέχεια. Από τη στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει η απόφαση που πήρα ήταν εύκολη. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο βέβαια και η όλη κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία με την οικονομική κρίση και την δυσκολία που παρατηρείται στο να βρει κάποιος νέος δουλειά… Προσωπικά στην Α1 δεν έχω κάτι να κυνηγήσω, απλώς κάτι να δω και θα μείνω εκεί. Να παίξω σε υψηλότερο επίπεδο δεν θα μπορούσα γιατί είμαι… ψιλομεγάλος (σ.σ. 30 ετών)».


– Εργάζεσαι στα Ελληνικά Πετρέλαια…
«Δουλεύω τα τελευταία τρία χρόνια στα Ελληνικά Πετρέλαια. Ως τώρα μπορούσα να κάνω και τις δυο δουλειές μου. Όμως, στην Α1 δεν μπορώ να λειτουργώ έτσι. Φαίνεται ότι δεν με σηκώνει η κατηγορία! Δεν μπορώ να πω ότι θα λείψω για πέντε-δέκα φορές από τις προπονήσεις γιατί οι απαιτήσεις είναι μεγάλες».

«Θα μου μείνει απωθημένο η Α1»
– Δεν σου αφήνει μια πίκρα το γεγονός ότι δεν θα παίξεις στην Α1, κάτι για το οποίο πάσχιζες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησες να παίζεις μπάσκετ;
«Θα μου μείνει απωθημένο σίγουρα! Ωστόσο, θα είμαι κοντά στην ομάδα και πλέον θα βλέπω τους αγώνες σαν φίλαθλος, οικογενειακά. Γιατί όπως και να έχει τόσα χρόνια στον Πανελευσινιακό είμαστε οικογένεια».

– Τι θα συμβούλευες κάποιον αν βρίσκονταν στην ίδια θέση με σένα;
«Στην ηλικία που είμαι και με την δουλειά που έχω θα συμβούλευα τον οποιοδήποτε καλαθοσφαιριστή να πράξει το ίδιο. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην χώρα μας, επειδή θεωρώ ότι είμαι τυχερός που έχω μια καλή δουλειά, όταν πολλοί νέοι παραμένουν άνεργοι θα τον συμβούλευα το ίδιο».

– Πιστεύεις ότι ήσουν άτυχος, από την άποψη ότι έπαιζες μπάσκετ σε περιόδους όπου υπήρχαν πολλά χρήματα, αλλά εσύ δεν τα έβλεπες;
«Δεν θεωρώ ότι ήμουν άτυχος. Λεφτά δεν υπήρχαν πριν, αλλά ούτε υπάρχουν και τώρα, αν εξαιρέσεις μόνο μερικούς αθλητές που αμείβονται με μεγάλα ποσά. Προσωπικά, επειδή έπαιρνα λίγα χρήματα αλλά τα έπαιρνα πάντα δεν είχα παράπονο. Πίστευα ότι έπαιρνα αυτά που άξιζα και υπό αυτή την έννοια δεν με ένοιαζε το παραπάνω. Το μόνο που με στενοχωρεί για την απόφαση που πήρα είναι πως δεν θα μπορέσω να ζήσω το όνειρο της συμμετοχής στην Α1».

– Να υποθέσω ότι δεν θα κόψεις τελείως το μπάσκετ…
«Το μπάσκετ το αγαπώ. Θα προσπαθήσω να βρω μια ομάδα σε χαμηλότερο επίπεδο, ώστε να μπορώ να δουλεύω και να προπονούμαι χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα».