Νέος με την… παλιά συνταγή!

Του Μιχάλη Σταμουλάκη

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στην Μαδρίτη μολονότι για 35 λεπτά ήταν μπροστά στο σκορ. Δεν νομίζω να το πίστευαν και πολλοί αυτό το σενάριο πριν από την έναρξη του αγώνα αλλά παρόλα αυτά οι πράσινοι κατάφεραν να διαψεύσουν τους περισσότερους και να πραγματοποιήσουν μια ελπιδοφόρα εμφάνιση. Τι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε από το παιχνίδι της Μαδρίτης σαν θετικά και τι σαν αρνητικά;
Θετικά:
– Η επάνοδος του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι μετά το αρχικό 19-6 της Ρεάλ. Σύμφωνοι ο Παναθηναϊκός έχει γυρίσει στο παρελθόν πολλές διαφορές αλλά ο φόβος της νέας ομάδας ,της ανομοιογένειας σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση της Ρεάλ έδωσε σε πολλούς την εντύπωση ότι το παιχνίδι θα τελείωνε νωρίς. Παρόλα αυτά επέστρεψε και πέρασε και μπροστά στο ημίχρονο.
Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Πολλοί λένε ότι διανύει την πιο ώριμη περίοδο της αθλητικής και της προσωπικής του ζωής. Για το πρώτο αν και είναι ακόμα νωρίς γίνονται ορατά κάποια πράγματα που στον Σόφο τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν. Όπως η ευστοχία στις βολές και ΚΥΡΙΩΣ το σωστό διάβασμα της άμυνας με πάσα στην αδύνατη πλευρά όταν κλείνουν όλοι επάνω του. Για την σημερινή του εμφάνιση θα πρέπει να δώσουμε και ένα credit και στον Αργύρη Πεδουλάκη για την σωστή του διαχείριση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
– Η κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Ένα από τα μεγάλα όπλα επί Ομπράντοβιτς τείνει να γίνει και σήμα κατατεθέν στην νέα εποχή. Το διάβασμα της εκάστοτε φάσης, όλα τα πιθανά miss match καθώς και η υπομονή μέχρι να βρεθεί το ελεύθερο σουτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ούκιτς πραγματοποίησε ένα πολύ συνετό παιχνίδι χωρίς τα τρελά σουτ που μας έχει συνηθίσει.

Αρνητικά:

– Το κακό ξεκίνημα στην άμυνα που δεν έχει να κάνει μόνο με το οργιώδες ξεκίνημα του Ρούντι όσο με τις κακές επιστροφές των πρώτων 5 λεπτών καθώς και με τις μη βοήθειες στα σκρίν των ψηλών της ομάδος. Πλήρης ασυνεννοησία κάτι που στη συνέχεια διορθώθηκε.

– Ο Χίλτον Άμστρονγκ. Σύμφωνοι ήταν όχι απλά κακός, αλλά κάτι χειρότερο. Εντελώς παθητικός. Δεν βοήθησε καθόλου και πουθενά και έδειχνε πραγματικά ο μόνος εκτός κλίματος ομάδας και αγώνα. Αλλά θεωρώ ότι είναι άδικο να τον κρίνουμε από τα δυο πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Δεν έχουν όλοι την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα στις απαιτήσεις μιας μεγάλης ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός. Για τον Ντέργουιν Κίτσεν που είχε δυο προπονήσεις τις τελευταίες 20 μέρες θεωρώ ότι θα ήταν άδικη η οποιαδήποτε κριτική.

– Τα 20 λάθη. Μεγάλο νούμερο για παιχνίδι Ευρωλίγκα και απαγορευτικό για μια ομάδα που θέλει να διεκδικήσει την νίκη μέσα στην Μαδρίτη απέναντι στο Νο1 φαβορί για τον τίτλο. Αλλά επειδή θα σπεύσουν πολλοί να δικαιολογήσουν αυτά τα λάθη με το πρόσχημα της ανομοιογένειας εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι. Βεβαίως το γεγονός ότι οι παίκτες δεν βρίσκονται μεταξύ τους ακόμα είναι λογικό να οδηγήσει σε λάθη μια ομάδα.

Συμβαίνει σε όλους όχι μόνο στον Παναθηναϊκό. Αλλά από τα 20 λάθη τα 7-8 τουλάχιστον δεν έχουν να κάνουν με αυτό. Δεν χρειάζεται να είσαι νέος η παλιός σε μια ομάδα για να μην σου πάρει την μπάλα μέσα από τα χέρια ο αντίπαλος. Είναι απλά θέμα συγκέντρωσης και εγωισμού.
Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ελπιδοφόρα εμφάνιση στην Μαδρίτη και έδειξε ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ του. Με την πλήρη επάνοδο του Κίτσεν, την ελπίδα της προσαρμογής του Άμστρονγκ και την ενσωμάτωση του Λάσμε θεωρώ ότι με σήμα κατατεθέν την άμυνα οι πράσινοι σύντομα θα είναι σε θέση να θυμίσουν γιατί η πράσινη φανέλα έχει επάνω 6 αστέρια.