ΝΤΟΜΑΝΤΑΣ ΣΑΜΠΟΝΙΣ: Το… μήλο κάτω απ’ τη μηλιά!

1:44 π.μ. | = 0 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | ΕΦΗΒΩΝ | ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ |

Λένε πως το μήλο πέφτει κάτω απ’ τη μηλιά και μπορεί ο Ντομάντας Σαμπόνις να είναι κατά 15 εκατοστά κοντύτερος από τον πατέρα του-τέρας της φύσης, Άρβιντας, όμως δείχνει ικανός να αφήσει εποχή τόσο στο λιθουανικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η παρουσία του στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων της Λετονίας είναι φοβερή και δικαιολογημένα θεωρείται το “next best thing” στη θέση “5”. Με ύψος 2.05μ. και έχοντας δύναμη, ποιότητα και καθαρό μυαλό στο παιχνίδι του, εντυπωσιάζει τους πάντες με τον τρόπο που αντιδράει πάνω στο παρκέ.

Φαίνεται πως ο πατέρας του τον έχει… εκπαιδεύσει εξαιρετικά. Δεν είναι ένα κλασικό “πεντάρι”-μηχανή, που απλά παίζει πικ εν ρολ ή πλάτη, τελειώνοντας και τις εύκολες φάσεις από κοντά. Είναι αρκετά οξυδερκής, “βλέπει” γήπεδο και πασάρει εξαιρετικά, γεγονός σπάνιο για ψηλό.

Η στατιστική του; Προκαλεί ίλιγγο, καθώς έχει κατά μέσο όρο 17.7 πόντους, με 59% στις βολές, 52% στα δίποντα και 100% στα τρίποντα (1/1), ενώ το… ασύλληπτο είναι τα 17.4 (!!!) ριμπάουντ που μαζεύει σε κάθε ματς, γεγονός που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές. Συν τοις άλλοις έχει 2.7 ασίστ και 1.1 κλεψίματα, με τη… μη ευχέρειά του στα κοψίματα να αποτελεί την αχίλλειο φτέρνα του. Το μέλλον του ανήκει και αν συνεχίσει να βελτιώνεται θα μιλάμε σύντομα για έναν τεράστιο παίκτη.

Νίκος Βαγγέλης