Ο Κωστής Δέδες στο basketworld.gr!!!


Λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου ο Κωστής Δέδες μίλησε αποκλειστικά στο basketworld.gr. O guard/forward της ομάδα του Παγκρατίου μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τους στόχους των «ροσονέρι», έκανε ένα μικρό προσωπικό απολογισμό, ενώ παράλληλα σχολίασε με ειλικρίνεια τον χώρο του Ελληνικού μπάσκετ, γενικότερα.

Πέρυσι το Παγκράτι πραγματοποίησε μια ικανοποιητική πορεία στο Πρωτάθλημα της Α2, χωρίς, όμως, να διεκδικήσει την άνοδο στην Α1. Ποιες είναι οι σκέψεις που έμειναν στις τάξεις της ομάδας;

“Ξεκινώντας πέρυσι θεωρούμασταν από όλους το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Ωστόσο, μετά από πολύ σκληρή δουλειά και από την σημαντική βοήθεια του Νίκου Σισμανίδη καταφέραμε και κάναμε την έκπληξη, και παρόλο που δεν ξεκινήσαμε καλά, τερματίσαμε τελικά στην 5η θέση, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την περσινή ομάδα. Το συναίσθημα που έμεινε στις τάξεις της ομάδας είναι ξεκάθαρα ικανοποίηση. Και από πλευρά παικτών, αλλά και προπονητών”.

Όντας ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες των «ροσονέρι» την περσινή σεζόν, είσαι από αυτούς που ανανέωσαν την συνεργασία τους με την αθηναϊκή ομάδα. Δεδομένων των πολλών μεταγραφών, τι περιμένουμε να δούμε φέτος από το Παγκράτι;

“Σίγουρα έφυγαν κάποιοι πολύ βασικοί και σημαντικοί συντελεστές της ομάδας. Ήρθαν, όμως, πολλά νέα παιδιά. Έχουμε δέσει ως ομάδα. Το κλίμα είναι τρομερό και οι προπονήσεις έχουν πολύ ένταση. Αρχικά, ξεκινάμε με στόχο την παραμονή στην κατηγορία και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο πετύχουμε θα είναι πολύ θετικό”.

Είναι γνωστό ότι η ομάδα έχει κάνει μια πολύ σκληρή προετοιμασία. Θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτή ως το θεμέλιο για κάτι «μεγαλύτερο» τη νέα χρονιά;

“Η αλήθεια είναι πως όλοι γκρινιάζουμε γι’ αυτή την προετοιμασία. Παρόλα αυτά ο γυμναστής μας, κύριος Σισμανίδης, έδωσε τα διαπιστευτήρια του πέρυσι. Πιστεύω πως φέτος, χάρη σε αυτήν την προετοιμασία, θα έχουμε περισσότερη αντοχή και θα τα πάμε ακόμα καλύτερα μέσα στο γήπεδο”.

Μετά το πέρας αρκετών φιλικών αλλά και δύο επίσημων αγώνων (για το Κύπελλο Ελλάδος), ποια συμπεράσματα έχουν προκύψει; Το Πρωτάθλημα ξεκινάει σε λιγότερο από δύο βδομάδες, θεωρείς ότι είστε έτοιμοι αγωνιστικά;

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι αγωνιστικά. Τα επίσημα παιχνίδια του Κυπέλλου τα αντιμετωπίζαμε ουσιαστικά σαν παιχνίδια προετοιμασίας. Ακόμα τα πόδια μας είναι «βαριά» από τις σκληρές προπονήσεις. Ουσιαστικά βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο προετοιμασίας. Πιστεύω πως από την επόμενη βδομάδα θα είμαστε πιο «φρέσκοι» και προφανώς πιο έτοιμοι για τον πρώτα αγώνα του Πρωταθλήματος με το Ψυχικό”.

Πώς κρίνεις την φετινή Α2; Ποιοι πιστεύεις ότι θα είναι οι δυσκολότεροι αντίπαλοι;

“Η φετινή Α2 θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από την περσινή. Αρχικά, υπάρχουν τα φαβορί, η Καβάλα, ο Εθνικός, το Ψυχικό και ο Αρκαδικός. Οι υπόλοιπες ομάδες, που θεωρητικά δεν είναι στο γκρουπ της ανόδου, έχουν δυναμώσει πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Και σίγουρα δεν θα υπάρχει κάποια ομάδα που να αποτελέσει τον σάκο του μποξ στη φετινή Α2, οπότε αυτόματα το Πρωτάθλημα γίνεται πολύ πιο δύσκολο”.

Τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόσουν κυρίως σε ομάδες της Γ’ Εθνικής. Τι διαφορετικό αντιμετωπίζεις στο Παγκράτι;

“Η μεγαλύτερη διαφορά που εντοπίζω είναι το θέμα οργάνωσης. Πέρυσι μου δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία και την αξιοποίησα. Επίσης, έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση τόσο της διοίκησης, όσο και από τους προπονητές και τους συμπαίκτες μου και είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω και φέτος σε αυτή την ομάδα”.

Έχοντας αρκετά χρόνια εμπειρίας στις πλάτες σου, ποια θεωρείς ότι είναι τα φαύλα σημεία του Ελληνικού μπάσκετ; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στο χώρο;

“Πιστεύω πως ένα από τα πιο λάθος σημεία είναι οι υποσχέσεις που δίνουν για μεγάλα χρηματικά ποσά, που δεν είναι εξασφαλισμένα, στις μικρότερες κυρίως κατηγορίες. Μ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά κοροϊδεύουν τους παίκτες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα η αντίστοιχη διαδικασία που γίνεται στο εξωτερικό. Το budget των ομάδων βρίσκεται σε μια τράπεζα και όλοι πληρώνονται από εκεί. Αυτό θα ήταν το καλύτερο. Επιπλέον, η βία στα γήπεδα είναι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα. Δυστυχώς, αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού συμβάντος –σε ποδοσφαιρικό αγώνα βέβαια, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία- και όπως φαίνεται για να αλλάξουν κάποια πράγματα πρέπει κάποιος άνθρωπος να οδηγηθεί στο θάνατο. Ελπίζω πως μετά από αυτό το γεγονός θα αλλάξουν κάποια πράγματα. Και φυσικά θα ήθελα να εκφράσω και εγώ τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια αυτού του ανθρώπου.

Σίγουρα, ωστόσο, υπάρχουν και καλά… Ποια είναι αυτά;

“Το σημαντικότερο, όσον αφορά έναν αθλητή, είναι ότι κάνει αυτό που του αρέσει, αυτό που αγαπάει. Επίσης, γνωρίζεις πολύ κόσμο μέσα από το γήπεδο, κάνεις τρομερές παρέες, ξεχνάς τα προβλήματά σου. Όσον αφορά τους φιλάθλους, τους βοηθάμε με τον τρόπο μας να ξεχνούν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα και τους φέρνουμε κοντά σε ένα πολύ υγιές θέαμα”.

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, θα άλλαζες κάτι στις επαγγελματικές σου επιλογές;

“Δεν θα πήγαινα ξεκάθαρα στην ΕΑ Πατρών, όπου κυριολεκτικά δεν πήρα ούτε ένα ευρώ. Τρεις μήνες έμενα σε ξενοδοχείο, και οι ταβέρνες με τις οποίες συνεργαζόταν η ομάδα, μας έδιωχναν. Το μόνο καλό από αυτή την υπόθεση είναι ότι μπήκα φαντάρος και εξέτεινα την στρατιωτική μου θητεία. Κάτι που ίσως να άλλαζα, επιπλέον, θα ήταν να δούλευσα λίγο περισσότερο το μπάσκετ σε ηλικία 20-24 χρονών, ώστε να μπορούσα να καταφέρω περισσότερα”.

Μέσα σε 3 χρόνια κατάφερες από τη Γ’ Εθνική να αναρριχηθείς στην Α2. Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα σου;

“Παλιότερα είχα βάλει στόχο να αγωνιστώ στην Α2 και το πέτυχα. Δεν έχω βάλει κάποιον άλλο στόχο στο μπάσκετ. Τώρα, ο στόχος και το όνειρο μου είναι να καταφέρω περισσότερα, από όσα έκανα πέρυσι και σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο”.

Μυρτώ Τσιτσιού