Πιο αυστηροί κανονισμοί στη νέα Ευρωλίγκα

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΕΡΠΕ

Πιο αυστηρούς κανονισμούς, έτσι ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα του παιχνιδιού και να αποτραπούν οι διακοπές σκοπιμότητας, επιφυλάσσει η νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοργανώτρια αρχή, τόσο στη διοργάνωση που αρχίζει την Τετάρτη, όσο και στο Eurocup, θα υπάρχουν πιο εύκολα σφυρίγματα αντιαθλητικών φάουλ.

Πλέον, πέρα από τα σκληρά φάουλ, ως αντιαθλητικά θα χρεώνονται κι εκείνα στα οποία ένας αμυνόμενος παίκτης προσπαθεί να ανακόψει απόπειρα αιφνιδιασμού.

Έτσι τα λεγόμενα φάουλ τακτικής, που έκαναν οι ομάδες που δεν είχαν συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά για να σταματήσουν το τρέξιμο των αντιπάλων τους σε ανοιχτό γήπεδο, πλέον θα τιμωρούνται όχι με απλό φάουλ, αλλά με αντιαθλητικό που συνεπάγεται δύο βολές και την μπάλα απ’ έξω.

Υπενθυμίζεται πως ένας παίκτης που θα υποπίπτει σε δύο αντιαθλητικά φάουλ θα αποβάλλεται αυτομάτως από το παιχνίδι. Ειδικότερα, ο νέος κανονισμός αναφέρει για το αντιαθλητικό φάουλ:

Αντιαθλητικό φάουλ είναι η επαφή ενός παίκτης με αντίπαλο που κατά την κρίση του διαιτητή:

-δεν συνιστά νόμιμη προσπάθεια να αμυνθεί στην μπάλα μέσα στο πνεύμα και το περιεχόμενο των κανονισμών. -πρόκειται για εκτεταμένη και σκληρή επαφή σε προσπάθεια του αμυνόμενου να αμυνθεί στην μπάλα. -πρόκειται για επαφή του αμυνόμενου με τον επιτιθέμενο από πίσω ή πλευρικά σε προσπάθεια για να ανακοπεί ο αιφνιδιασμός και δεν υπάρχει άλλους αμυνόμενος μεταξύ του επιτιθέμενου και του αντίπαλου καλαθιού.

-πρόκειται για επαφή του αμυνόμενου με τον επιτιθέμενο στα τελευταία δύο λεπτά της τέταρτης περιόδου και στην παράταση, όταν η μπάλα είναι εκτός αγωνιστικού χώρου για επαναφορά και παραμένει ακόμη στα χέρια του διαιτητή ή σε αυτά του παίκτη που θα κάνει την επαναφορά.

Ο διαιτητής θα πρέπει να ερμηνεύει τα αντιαθλητικά φάουλ με συνέπεια σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και να κρίνει μόνο την πράξη.

Ένας παίκτης που χρεώνεται με δύο αντιαθλητικά φάουλ θα πρέπει να αποβάλλεται από το υπόλοιπο του αγώνα.