ΡΕΤΡΟ: FIBA ετών… 82!

Γεννήθηκε πριν από 82 χρόνια στη Γενεύη της Ελβετίας με διαφορετικό όνομα (FIBB) απ’ αυτό με το οποίο τη γνωρίζουμε σήμερα, έχοντας μάλιστα και “άρωμα” από Ελλάδα.

Ο λόγος για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ, τη FIBA, που δημιουργήθηκε στις 18 Ιουνίου 1932 (σ.σ. δύο χρόνια μετά την αναγνώριση του αθλήματος από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή) από οκτώ χώρες ιδρυτικά μέλη (σ.σ. πλέον απαριθμεί 213 κράτη-μέλη), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (σ.σ. οι υπόλοιπες επτά ήταν η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Τσεχοσλοβακία, η Ρουμανία και η Αργεντινή), εκπροσωπούμενη από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γιώργο Αμπατζίογλου.

Στο πρώτο ιστορικά ΔΣ, πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ελβετός L. Boufard και γενικός γραμματέας ο William Jones, ενώ το 1990, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι ανήμερα της συμπλήρωσης 81 ετών από την ίδρυση της FIBA, πέρσι, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή για τα νέα γραφεία της Ομοσπονδίας (σ.σ. το κτίριο που τη στεγάζει στη Γενεύη ονομάζεται House of Basketball), όπου έδωσαν το «παρών» περίπου 400 άνθρωποι. Μάλιστα, στις νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται βιβλιοθήκη με 600 βιβλία αποκλειστικά με αντικείμενο το άθλημα του μπάσκετ.

Γιώργος Μπακόλας