Στέφανος Πέρκος: Προμηθέας… Δεσμώτης!!!

Του Στέφανου Πέρκου

Σε αντιστοιχία με τον αρχαίο μύθο, ο Προμηθέας κατάφερε να γίνει δε-σμώτης του ίδιου του εαυτού, καθότι, αν και νίκησε τον Εθνικό, απώλεσε την πολύτιμη (ίσως) διαφορά για το μέλλον. Η νίκη του επί του αντιπάλου του τον κράτησε στην 3η θέση, την οποία σε περίπτωση ήττας θα καπάρωνε η ομάδα του Πειραιά. Παρόλο που οι γηπεδούχοι κατάφεραν να «κτίσουν» μια αρκετά σημαντική διαφορά της τάξης των 17 πόντων, αυτή, γρήγορα και δια χειρός Μάντζαρη, εξανεμίστηκε. Το σούπερ μακρινό τρίποντο του Φώτη Βασιλόπουλου στα τελευταία δευτερόλεπτα μείωσε τη διαφορά στους 4π, κάνοντας το ταξίδι της επιστροφής λιγότερο οδυνηρό, καθότι περισώθηκε το πολύτιμο goal-average για την ομάδα του Λιόγα. 
Οι καλές καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη σθεναρή αντίσταση της Ερυθραίας, έκανε τους νησιώτες να αναγκαστούν να ιδρώσουν παραπάνω για να κερδίσουν μια υπερ-πολύτιμη νίκη. Η νίκη αυτή φέρνει σε ισοβαθμία τις δύο ομάδες, με το goal-average να κλίνει από την πλευρά της ομάδας της Ερυθραίας. Ένας σούπερ Kenzo, με στατιστική για Όσκαρ (3/31, 6/9, 2/3, 11ρ.), έδειξε για μια άλλη φορά, ότι, κάθε φορά που χρησιμοποιείται, προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα του. Η αρχική διαφορά του πρώτου ημίχρονου εξανεμίστηκε στην επανάληψη χάρη (στη γνωστή) συνήθεια των φιλοξενουμένων να βομβαρδίζουν με τρίποντα (12/28). Ψύχραιμοι στη ρουλέτα των βολών οι γηπεδούχοι και αφού έδωσαν τη χαριστική βολή με τρίποντο του Kenzo, πήραν το θετικό αποτέλεσμα. 
Νίκη με πολύ άγχος και δυσκολία της Κύμης απέναντι στον λαβωμένο αλλά αποφασισμένο Δούκα. Το αποτέλεσμα αυτό κρατάει την ομάδα της Εύβοιας στο ρετιρέ, συγκατοικώντας με τον φιναλίστ του κυπέλου Φάρο. Οι φιλοξενούμενοι, με μια front-line «φωτιά» (Τουνζιαράκης 19π. & Σιγκούνας 18π.) και με τον Λιθουανό να σκοράρει αλλά και να πασάρει (9 assists) αποτελεσματικά, κατάφεραν να κερδίσουν τον Δούκα που συνεχίζει να καίγεται για τους βαθμούς. Οι τελευταίοι στερήθηκαν της υπηρεσίες των Κυρίτση, Μιλιντίγεβιτς, Καυκή και Περδικάρη, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η συνέχεια προβλέπεται αγχωτική και για τις δύο ομάδες, για διαφορετικό λόγο όμως η κάθε μία. 
Το Παγκράτι «έσβησε» στο 30’. Ένα αμφίρροπο, δυνατό και ανταγωνιστικό παιχνίδι τελείωσε περίπου με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου. Οι Μαχητές παίρνοντας απότομα φόρα, αλλάζοντας την άμυνά τους σε ζώνη και με επιθετικό ηγέτη τον Δ. Ελευθεριάδη έκαναν το παιχνίδι (στο τέλος) μια τυπική διαδικασία. Αξιοσημείωτη επίσης η παρουσία του point-guard των γηπεδούχων Γ. Μαυρογιάννη, ο οποίος κα-τάφερε να μαζέψει 9 ρημπάουντ απέναντι σε ψηλότερους και δυνατότερους αντι-πάλους. Πρώτος σκόρερ από τους φιλοξενούμενους ο Σ. Μοτσενίγκος, ενώ ο Κυρια-κόπουλος «προσέφερε» 9 assists. 
Οξυγόνο ζωής πρόσφερε στο Περιστέρι ο Ηρακλής. Ο τελευταίος, ο οποίος για δεύτερη φορά άλλαξε πρόσωπο μετά το 30’ (μέχρι τότε είχε τον πλήρη έλεγχο), έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία για να «ρεφάρει» την εντός έδρας ήττα του από τον Δούκα. Οι 26π που σκόραραν οι περιστεριώτες στην τελευταία περίοδο, με επιθετι-κούς ηγέτες τους Σκουλίδα και Chilcrist, τους έδωσε δικαίωμα παράτασης στην ελ-πίδα. Αντίθετα για την ομάδα του γηραιού, παρόλο που «πήρε» 40 π από την πολύ δυνατή της front-line (Δέσπος, Μπένας, Χείλαρης), αυτοί δεν φάνηκαν αρκετοί, κα-θότι, οι αντίστοιχοι από την περιφέρεια ήταν πενιχροί και σε συνδυασμό με το 4/19 τρίποντα έφερε το αρνητικό αποτέλεσμα. 
Ανάσα και άρωμα παραμονής για την Λειβαδιά (ίσως και κάτι καλύτερο;), ορατός ο υποβιβασμός για τη Βέροια. Σε ένα ιδιαίτερα «κλειστό» παιχνίδι, με εμφανή παρουσία των sets-plays, οι Βοιωτοί βύθισαν παραπάνω τον Φίλιππο. Η ΑΕΛ, ανέτρεψε την εις βάρος της διαφορά στο 30’ και, παρότι ο Γκαγκαλούδης ήταν άστοχος από το τρίποντο, «τάισε» αποτελεσματικά τον Μαχαίρα και πήραν την πολύτιμη αυτή νίκη. Η σούπερ εμφάνιση του «πύργου» των βεροιωτών Τ.Κασαμπαλή δεν στάθηκε αρκετή για να τους κάνει να χαμογελάσουν τελικά.