ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ στο Basketworld.gr: “Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεν σταματούν ποτέ”

Με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Συνέντευξη στον Νίκο Βαγγέλη
Τον πρωτογνωρίσαμε στα μπασκετικά δρώμενα από την παρουσία του στο Μαρούσι του Βαγγέλη Αλεξανδρή και του Νίκου Λινάρδου, που του έδωσαν τις πρώτες ευκαιρίες στην Α1. Ο λόγος για τον ταλαντούχο, Φίλιππο Καλογιαννίδη, που διαρκώς μεγαλώνει, ωριμάζει και εξελίσσεται, δείχνοντας και φέτος θετικά δείγματα γραφής στην Α2 με τον Ερμή Λαγκαδά υπό τις οδηγίες τόσο του Στέφανου Πέρκου, όσο και του Τάκη Ξουρίδα.

Ο διεθνής με τις μικρές εθνικές μας ομάδες πλέι μέικερ, διακρίνεται για την εγκεφαλικότητά του και τον τρόπο που έχει να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του. Πέραν από καλός δημιουργός, είναι και εκτελεστής, γι’ αυτό και καλύπτει αμφότερες τις θέσεις των γκαρντ. Συν τοις άλλοις, παίζει… σκυλίσια άμυνα, αναλαμβάνοντας συνήθως δύσκολες αποστολές.
Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Basketworld.gr, ο Φίλιππος Καλογιαννίδης αναφέρθηκε στην φετινή του εμπειρία με τον Ερμή Λαγκαδά, στα χρόνια του Αμαρουσίου, ενώ παρέθεσε και τις απόψεις του γενικά γύρω από το μπάσκετ. Απολαύστε τον…

Τί γεύση σου αφήνει η φετινή σεζόν στον Ερμή Λαγκαδά;

Η φετινή σεζόν στον Ερμή Λαγκαδά ήταν πολύ εποικοδομητική για μένα. Από την αρχή της χρονιάς μ’ εμπιστεύτηκαν οι προπονητές μου, ο Στέφανος Πέρκος και ο Δημήτρης Γεροφώτης δίνοντάς μου αρκετό χρόνο συμμετοχής και αργότερα ο καινούργιος και νυν προπονητής της ομάδας Τάκης Ξουρίδας και οφείλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό! Έτσι κατάφερα και κέρδισα πολλές και σημαντικές εμπειρίες για τα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν παίζοντας με αρκετά δύσκολες και ανταγωνιστικές ομάδες! Γενικά ήταν μια χρονιά που ο Ερμής, παρά το πολύ χαμηλό μπάτζετ και το πιο νεανικό ρόστερ της Α2, κατόρθωσε να σωθεί με σχετική ευκολία.

Πώς κρίνεις το επίπεδο της Α2; Ήταν εύκολο να προσαρμοστείς;

Σίγουρα για έναν αθλητή σ’ αυτή την ηλικία δεν είναι εύκολη η προσαρμογή σ ‘ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως είναι της Α2. Είναι μια δυνατή και σκληρή κατηγορία γι’ αυτό χρειάζεται πολύ κόπος και δουλειά για να μπορέσει κάποιος ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της! Εγώ ερχόμενος στην ομάδα ήξερα ότι θα υπάρχουν 2-3 παίκτες με εμπειρία στο πρωτάθλημα αυτό και θα με βοηθήσουν να ανταπεξέλθω όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ και όπως τελικά έγινε!

Πόσο σε βοήθησε να ανδρωθείς μπασκετικά η παρουσία σου στο Μαρούσι και οι συμμετοχές που είχες στην Α1;

Το Μαρούσι με στήριξε και με στηρίζει ακόμα (γιατί είμαι δανεικός φέτος στον Ερμή Λαγκαδά) σε όλη την προσπάθεια που κάνω μέχρι σήμερα και οι άνθρωποι της ομάδας είναι πολύ κοντά σε μένα ακόμη και από τις μικρές ηλικίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Δημήτρη Μπακογεώργο που με εμπιστευόταν διαρκώς στο παιδικό και εφηβικό και με προώθησε στην ομάδα του αντρικού το καλοκαίρι του 2010. Επίσης να ευχαριστήσω τους προπονητές μου στο αντρικό στα 2 χρόνια, τον Βαγγέλη Αλεξανδρή και Νίκο Λινάρδο! Τον πρώτο χρόνο ο προπονητής Βαγγέλης Αλεξανδρής μ’ έδωσε το βάπτισμα του πυρός στο πρωτάθλημα της Α1. Την επόμενη σεζόν με προπονητή τον Νίκο Λινάρδο είχα 14 συμμετοχές. Σίγουρα είναι όνειρο πολλών παιδιών να παίξουν σ αυτή την κατηγορία! Οι εμπειρίες που κέρδισα παίζοντας με μεγάλα ονόματα και προσωπικότητες ήταν απαραίτητες για να ανταπεξέλθω σ ένα εξίσου δύσκολο πρωτάθλημα όπως είναι της Α2!

Θα ήθελα ένα σχόλιο για την παρουσία σου στις εθνικές μας ομάδες… Υπάρχουν περιθώρια διάκρισης σε αυτές τις ηλικίες;

Είναι πολύ μεγάλη τιμή για κάθε αθλητή να είναι μέλος της εθνικής ομάδος. Το ιδιο ισχύει φυσικά και για μένα που μου δόθηκε η δυνατότητα να είμαι στις μικρές εθνικές ομάδες. Στην παμπαίδων με προπονητές το Νίκο Τούφα και τον Σεραφείμ Θεοδοσίου, στην παίδων με τον Γιάννη Γιαννόπουλο και στην Εφήβων με τον Γιώργο Βλασσόπουλο, στους οποίους οφείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και μου έδωσαν την δυνατότητα να εκπροσωπήσω την χώρα μου, φορώντας το εθνόσημο και φυσικά να κερδίσω πολύ σημαντικές εμπειρίες αντιμετωπίζοντας άλλες εθνικές ομάδες από τις οποίες αρκετές απ’ αυτές, στις συγκεκριμένες ηλικίες, ήταν δυνατότερες, κάτι που σημαίνει ότι όταν αντιμετωπίζεις δυνατότερους ή καλύτερους αντιπάλους γίνεσαι και συ καλύτερος. Τα περιθώρια διάκρισης είναι πολύ μεγάλα στις ηλικίες αυτές για τις μικρές εθνικές διότι οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε σε πρωταθλήματα της Α1, Α2, και Β΄εθνικής με αρκετούς να έχουν πολύ καλό χρόνο συμμετοχής.

Κατά τη γνώμη σου λειτουργεί σωστά η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα;

Παραγωγή παικτών υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην Ελλάδα, διότι τις μεγαλύτερες διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο μας τις έδωσε το μπάσκετ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γεμίσουν τα γήπεδα με παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα. Το θέμα είναι οι σύλλογοι, να τους εμπιστεύονται και να τους δίνουν την δυνατότητα να παίξουν στην ανδρική ομάδα.

Τί στοιχεία θα πρέπει να έχει ένας νεαρός παίκτης για να φτάσει ψηλά;

Πρώτα απ΄ όλα ν΄ αγαπάει αυτό που κάνει και να το κάνει με πάθος. Να είναι ταπεινός και προσγειωμένος. Να σέβεται τους προπονητές και τους συμπαίκτες του και να μην βάζει το ”εγώ” πάνω από το ”εμείς” γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και αν κάποιος έχει το ταλέντο να ξεχωρίσει, αυτό γίνεται με την βοήθεια των συμπαικτών του, και ποτέ μόνος του. Να γνωρίζει τις δυνατότητές του και να βάζει στόχους τέτοιους που να μπορεί να τους υλοποιήσει .Και φυσικά πολύ και καθημερινή δουλειά για συνεχή βελτίωση και ιδιαίτερα επιπλέον προπόνηση στα μειονεκτήματά του, γιατί ο “εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο”.

Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου;

Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες ενός νέου δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Έτσι κι εγώ κάνω όνειρα και φιλοδοξώ ότι με υπομονή και καθημερινή δουλειά θα βελτιώνομαι συνέχεια ούτως ώστε να καταφέρω ν’ αγωνιστώ σε μεγαλύτερη κατηγορία καθώς επίσης και σε μεγαλύτερες κατηγορίες εθνικών ομάδων.

WHO IS WHO
Εθνικότητα: Έλληνας
Ημ. Γέννησης: 15/5/1994
Τόπος Καταγωγής: Θεσσαλονίκη
Ύψος: 193
Θέση: “combo” guard
Ομάδα: Μαρούσι (2010-12, A1)
Διακρίσεις & Τίτλοι: Διεθνής με την εθνική εφήβων (2012), Διεθνής με την Εθνική Παίδων (2010), Πρωταθλητής με την μικτή ομάδα της ΕΣΚΑ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ενώσεων (2009), Μέλος της καλύτερης πεντάδας στο Αναπτυξιακό Τουρνουά Χριστουγέννων της ΕΟΚ στην Καλαματά (2008), Πρωταθλητής του β’ ομίλου της Δ’ ΕΣΚΑ και υπερπρωταθλητής της κατηγορίας (2011), Πρωταθλητής του α’ ομίλου της Γ’ ΕΣΚΑ και υπερπρωταθλητής κατηγορίας (2012)